Villa Kia, grundinformation
Villa Kia
Arkitektritat lågenergihus på Hirvensalo, i Åbo, Finland.
Byggare: Kia & Henrik Karlberg
Arkitekt: Pia Helin från arkitektbyrån Ark’Aboa
Bostadsdel: 155 m² (180 m²)
4-5 rum + kök + badrum/wc + bastu + tvättrum + wc,
i ett plan.
Byggår: 2003-2004
Tomtens storlek: 1863 m².
Tomtens byggrätt: 250 m²
Garage (varmt, för två bilar): 43,5 m²
Förråd (varmt, med dubbeldörr för trädgårdstraktor): 19 m²
mm.
Byggd totalyta: 243 m²
Ledig byggrätt: 7 m²
Byggmaterial: EPS Palikka & Betong
Tak: Pulpettak av plåt
Fasadmaterial: Alsecco rappning/puts
Innerväggar: Gyproc/Gips
Innertak: Gyproc/Gips
Golvmaterial: Kanadensisk bergslönn & kakel
Läs också:
Biografi: Husbygge i Åbo
Är din diskmaskin på skön arbetshöjd (50 cm från golvet)?
Villa Kia bilder
Mer information om Villa Kia:
Huset är arkitektritat av SAFA Pia Helin. Huset är ett lågenergihus/betonghus, 155 m², i ett plan + två bilars garage. Totalt 243 m².
Vi har ägt/bott i huset sedan juli 2004. När huset var ganska nytt hade vi det till salu (för 695.000 €) men sedan beslöt vi oss att ändå behålla det.
Huset är i ursprungligt originalskick, oförändrat sedan vi byggde huset 2003-2004 (i relativt gott skick för sin ålder).
Allt i elskåpet/elsystemet är original (behöver en checkup). Termostaterna till el-golvvärmen borde så småningom moderniseras/förnyas (12 st).
Fujitsu ASYG12LT luftvärmepumpen är installerad 2015, och fungerar mycket bra. Den är effektiv/kraftig och håller förmånligt innetemperaturen behaglig både sommar och vinter. Inne-enheten är snygg (prisad med Design Awards). Vi har hållit innetemperaturen på ca 26,7 °C året runt.
Solsidans stora fönster (6 st) är beklädda med 3M solskyddsfilm, som blivit sliten och borde förnyas eller tas bort. Tejpen fungerade bra när den var i skick.
Terrassens svarta prydnadsbåge (i enkel trä/skivkonstruktion) behöver förnyas. I arkitektens bygglovsplan är terrassen takbelagd, så det finns möjlighet att täcka in terrassen om man vill det.
Badrummet är original men välfungerande, med en stor inva-vänlig dusch. Det finns utrymme för två duschar i bredd, vattenledningarna är färdigt dragna i väggen (bakom kaklen). Badrumsskåpen är i vit högglans.
Kranar och dusch är Gustavsberg Skandic 03 Design. Toaletterna är Ido Trevi.
Bastun är oanvänd, med en Harvia elektrisk bastu-ugn i rostfritt stål.
Huset är specifikt planerat som en ateljé/konstnärsbostad för mig och Henrik (ett konstnärspar på två personer, utan barn). Just nu är allt “open-plan”, en enda stor öppen yta. Det går att ändra det, om man önskar stängda ytor och fler rum.
Det stora arbetsrummet kan enkelt delas in i två mindre rum (enligt arkitektens plan). Allt är färdigt förberett för den möjligheten (el, belysning, ventilation, fönster, vädringsluckor, dörrkarm mm.).
Önskar man ännu mer “open-plan” så kan man ta ner hörnväggen mot köket, och sätta in en köksö istället (så var det ursprungligen på arkitektens första plan). Hörnväggen är bara en prydnadsvägg, inte bärande (vi ville få plats för två stora och fullhöga skåp i köket, pga våra rygg- och knäproblem).
Det går troligtvis att förstora den lilla Wc:n, om man önskar en extra dusch.
Huset är ritat av en av stadens bästa arkitekter, som säkert kan hjälpa till om man önskar ännu större förändringar. Det finns t.ex. redan en plan på en stor inglasad/uppvärmd simbassäng i anslutning till huset.
Fönstren är Fenestra 3K SELEKTIV fasta Alu 2000 eller öppningsbara Primus MSE/AL. De största fönstrens storlek (söderut mot havsutsikten) är t.ex. i sovrummet 2400 x 2100 mm, i matsalen 2400 x 1800 mm och i ateljévardagsrummet 2700 x 2100 mm. Fönsterkarmarna är trä på insidan och aluminium på utsidan.
Dörrarna är från Jeld-Wen (med dubbla Abloy lås). Terrassdörren är en ljudisolerad branddörr.
Fönster och ytterdörrar är specialbeställda i grafitgrå RAL 7024 färg (både insida och utsida).
Alla fasta fönster har aluminiumpersienner från K. Sandberg (färg rostfri stål). Persiennerna i vardagsrummets två stora hörnfönster samt i matsalens fönster öppnas & stängs med fjärrkontroll.
Golvet är parkett av kanadensisk bergslönn, väldigt fin kvalitet och i mycket bra skick. Parketten är installerad i ett enda stycke genom hela huset, utan en enda skarv eller tröskel. Parketten är aldrig slipad (går bra att slipa flera gånger).
Badrummets och wc:ns väggkakel är italienska mattvita laserskurna Atlas Concorde Bianco Cera 30,5 x 56 cm. Golvet i köket och i hallen är kaklat med väldigt snygga, grafitgrå Jupiter Grafito 30 x 60 cm kakel. Badrummets, wc:ns och tvättrummets golv är Modena Grafite 10 x 10 cm gråa kakel. Alla kakel är köpta från Laattasatama i Åbo.
Kökets utrustning (allt original):
Bosch diskmaskin (installerad på 50 cm höjd), rostfri
GE Profile kylskåp/frys fristående, med eget vattenuttag, rostfri (också sidorna)
Smeg varmluftsugn (installerad på 74 cm höjd) rostfri
Keramisk spisplatta med touch reglage (hörde till Smeg ugnspaket)
GE Profile spisfläkt, rostfri
Gustavsberg Skandic 03 Design vattenkran
Arbetsyta: vacker och hållbar laminat i gott skick
Kakel: Cristallo Brick Perla
Köksskåp och lådor: vit högglans och rostfritt stål, i bra kvalitet och fint skick, med handtag i rostfritt stål.
I ett annat rum finns det ytterligare ett stort Bosch (A++) kylskåp, ett stort Bosch (A++) frysskåp och en Whirlpool (A+) frysbox. Det finns alltså förvaringsplats för 2-3 månaders proviant. När jag skriver detta (den 3.6.2021) är det över 3 månader sedan jag handlade livsmedel sist (den 22.2.2021).
Tvättrummets utrustning:
Electrolux tvättmaskin (installerad på 74 cm höjd)
Hoover vinskåp (33 flaskor) i rostfritt stål (oanvänd)
Arbetsyta: laminat i gott skick
+ Husteknik:
Nibe 300 elektrisk vattenboiler
Ilto ventilation/värmeåtervinning
Elcentral mm.
Huset är kopplat till Åbo stads kommunala vatten- och avloppssystem (också regnvattnet). Vatten och avlopp har fungerat utan några problem.
Övrigt intressant:
Klädskåpen i walk-in klädrummet (samt i arbetsrummet) är i vit högglans. Skåpen är drygt 236 cm höga.
Det finns ett jättestort, tryggt och brandsäkert Chubbsafes Duoguard 300 kassaskåp (höjd 160 cm, bredd 60 cm, djup 60 cm) med ett extra internt skyddsskåp för datamedia. Det finns ytterligare ett mindre säkerhetsskåp.
Motoriserad satellit/parabolantenn (som automatiskt kan ta emot alla satelliters sändningar, ca 5000 kanaler).
Stor Bobi Maxi postlåda i rostfritt stål (med Abloylås) + ställning också i rostfritt stål.
Video/porttelefon med 7″ färgskärm.
+ ytterligare en Aiphone traditionell porttelefon förinstallerad (men inte ibruktagen).
Det finns diverse andra low-tech & high-tech trygghets- och säkerhetslösningar (som jag inte beskriver närmare här).
Fastigheten gränsar till vackert parkområde (med en stor offentlig skultpur nedanför den skyddade herrgården). Hela landskapet är skyddat som kulturlandskap; Friskala-viken är en skyddad fågelvik och landskapet är skyddat via Natura 2000. Inget nytt får byggas i det området. På sommaren betar kor och hästar på fälten. Det är en av de vackraste platserna i hela Finland.
Det brukar ta exakt 14 minuter att göra från vårt garage till Stockmanns garage (i centrum av Åbo). Är det mindre trafik går det på 12 minuter.
Vi kan själva välja våra tider när vi kör – och har därmed inte en enda gång (under 17 år) upplevt någon morgonrush från Hirvensalo. Undviker man bara att köra mellan 7:35-7.59 så ser man aldrig någon större rush.
Det finns busshållsplatser på ca 200 m avstånd från fastigheten.
Stadens fina asfaltväg/gata går ända fram till fastigheten. Staden underhåller gatan och sköter snöröjningen. Det går enkelt att stenlägga/asfaltera området framför och runt garaget (ca 100 m²) om man önskar det (men arkitekten rekommenderar mörkgrå grusläggning). Ett nytt ytlager av grus skulle se bra ut. Det finns tillräckligt utrymme för att långtidsparkera t.ex. en stor husbil, husvagn eller båttrailer på gården (snyggt i skydd bakom hög häck så att den inte syns från gatan/vägen).
Hirvensalo/Kaistaruddens elnät är bra, vi har bara haft två korta strömavbrott på 17 år.
Fastighetens elanslutning är 3 x 25A (med dag/nattström).
Hela fastighetens strömförbrukning har varierat mellan ca 12.000 – 22.000 kWh i året, beroende på hur kalla vintrarna varit (med 26.7 °C innetemperatur året runt i bostaden, utan att någonsin använda eldstaden), inkl. varmt garage och förråd, totalt 243 m². Vi är hela tiden hemma, vi gör all mat själva (och bakar mycket), och dessutom är vi nattmänniskor som använder mycket stark 4000-5000K dagsljusbelysning hela nätterna igenom. Med en innetemperatur på ca 21 °C (och cirkadisk dygnsrytm) borde det vara enkelt att komma under 10.000 kWh/år.
Det finns i alla utrymmen rikligt med el-uttag på ryggvänlig hög höjd.
Mycket av belysningen är inbyggd (med dimmer i vardagsrum, kök och sovrum). I den 18 meter långa arkitektoniska “gången” genom huset (från fönster till fönster) finns t.ex. en linje med 11 spotlights i rad, som sedan ytterligare speglas i glasfönstren så att linjen nästan blir oändlig.
Våra STORA planer med huset (vad vi tänkt göra i framtiden):
Vi har planerat att göra om badrummet/bastun inom 5-10 år (eventuellt samtidigt som vi skulle bygga den stora simbassängstillbyggnaden för Henriks fysiska rehabilitering). Vi tänkte sätta in dubbla lavoarer och dubbla duschar, i modern minimalistisk stil. Väggarna skulle kaklas med superstora marmorkakel. Vi har också tänkt göra om bastun till en liten kombibastu (med både traditionell bastu och ångbastu, helkaklad, med låg bänk och glasväggar). Dessutom tänkte vi bygga in en extra tvättmaskin (för små tvättar, för att göra vardagen ännu mer praktisk).
Hustekniken har fungerat bra hittills, så innan den nått slutet av sin livscykel så lönar det sig inte att göra några stora förändringar. Huset är redan nu väldigt energieffektivt. Vi har planerat följande ändringar, då det är dags att förnya systemet:
Vi tänkte sätta upp 20 solpaneler på taket. Huset är vänt rakt mot söder och har helt fri sikt, sol från morgon till kväll. Solenergin skulle sparas i 1-2 stora Tesla-husbatterier. Ventilationen, värmeåtervinningen och varmvattnet skulle använda nya effektiva luftvärmepumpsystem. Möjligvis skulle vi installera fler luftvärmepumpar (typ en i sovrummet och en i det varma garaget).
Vi har läst att lågenergihus, som är så otroligt bra isolerade, kan behöva ökad ventilation på kalla vindsutrymmen. Den informationen fanns inte då vi byggde huset. Vi har tänkt att i samband med att hustekniken skall förnyas, så kan vi göra alla ändringar på en gång (också bättre vindsventilation).
Vi har också funderat på att installera en innovativ lösning (egen design) på traditionella fönsterluckor, som mekaniskt och enkelt skulle minska värmetrycket från solen på sommaren, och minska energisvinnet från glasrutorna på vintern, allt för att spara energi.
De här förändringarna skulle på sikt kunna göra huset till minst ett nollenergihus, och tidvis ett plusenergihus som kan sälja elström till nätet. Vi har också funderat på möjligheten att utnyttja vindkraft, och ta tillvara det öppna läget.
Villa Kia är ett verkligt framtidshus på bästa läge i Finland.