63 saker du bör veta om narcissister (VIKTIGT)

Jag är en av de främsta experterna på narcissism och forskar aktivt i ämnet. Här är 63 fundamentala saker alla bör känna till om narcissister.

 1. Varje narcissist är en bedragare.

 2. Narcissister döljer sig bakom en söt, trevlig och sympatisk fasad. Narcissisterna är ofta de vackraste människorna på utsidan. Charmiga och karismatiska, med en perfekt fasad.

 3. I verkligheten är narcissisterna onda, egocentriska, manipulativa och odrägliga personer.

 4. Narcissisterna har ett obotligt fel på sin hjärna, vilket gör att de saknar flera grundläggande mänskliga funktioner som t.ex. empati, sympati, samvete, moral och kärlek till andra. De har en avvikande uppfattning om vad som är rätt eller fel.

 5. Narcissister, psykopater och sociopater hör alla till samma grupp.

 6. Narcissister är mycket vanligare än du tror. De kan utgöra upp till 20% av jordens befolkning. Alltså över 1.000.000.000 personer. Exakt statistik saknas eftersom narcissisterna inte vill bli upptäckta eller avslöjade.

 7. En narcissist kan vara vem som helst, ofta den du minst anar. Man hittar narcissister överallt i samhället, men speciellt mycket i ledande positioner.

 8. Det kan vara svårt att upptäcka en narcissist. Det är lättare att leta efter (och granska) narcissismens tydliga och förutsägbara mönster, som aldrig ändras.

 9. Narcissister styrs av en strävan efter makt, status och berömmelse, och söker endast sin egen nytta. Varje relation med en narcissist är ensidig och destruktiv.

 10. Narcissister skyr inga medel för att nå sina mål, eller hemlighålla sina fel.

 11. Narcissisternas hemliga liv bakom fasaden kännetecknas ofta av: otrohet och partnerbyten, korruption, brott och hemligheter, olika formers missbruk och beroenden, oansvarig ekonomi, vredesutbrott och psykiskt våld, stränga föräldrar samt psykiskt illamående familjer.

 12. Image is everything” är narcissistens mantra.

 13. Narcissister hatar sanning, öppenhet och verklighet, för allt det avslöjar dem.

 14. Narcissister gör vad som helst så att ingen skall ha insyn i vad som pågår. Allt måste hållas hemligt. De vill ha fullständig kontroll i ett fullständigt mörker.

 15. Narcissister projicerar sina egna fel och brott på andra. Narcissister beskyller alltså andra för vad de själva är skyldiga till. De kallar andra för det de själva är (omvänd sanning).

 16. Narcissister vänder omgivningen mot offret, isolerar offret och skär av allt stöd.

 17. Narcissister är hypokriter, mästare i skådespel. De är så exceptionella skådespelare att de kan lura alla runtomkring dem.

 18. Narcissisternas ord stämmer inte överens med deras handlingar. Deras ord är falska och värdelösa. Allt är en teater.

 19. Narcissister ljuger så de tror det själva. Och de ljuger om precis allt.

 20. Narcissisternas sanning och fakta är vad de själva tycker. Saker tas alltid ur sitt sammanhang och förvrängs för att passa narcissistens berättelse.

 21. Narcissister låtsas alltid vara oskyldiga offer.

 22. Om man litar på en narcissist drar man alltid fel slutsats. En normal människa förstår inte hur en narcissist tänker och fungerar, och blir därför lurad.

 23. Narcissister lever i en låtsasvärld.

 24. Narcissister har helt egna spelregler, som ständigt ändras.

 25. Narcissister tror de har rätt till precis allt, och att de står över alla andra.

 26. Narcissister förväntar sig alltid särbehandling.

 27. Narcissister har ett enormt kontrollbehov, och vill dominera till varje pris.

 28. Narcissister utövar diverse härskartekniker, våld, hot och utpressning för att få sin vilja igenom.

 29. Narcissister tar alltid bort fokus från den egentliga frågan.

 30. Narcissister smutskastar alla som står i vägen för deras ego. De använder smutskastningskampanjer för att avleda folks uppmärksamhet från sanningen, och för att isolera offret från potentiella stödkällor.

 31. Narcissister förolämpar, hånar, förnedrar och kränker andra. De respekterar inte andras gränser.

 32. Narcissister skapar konflikter, drama och intriger, där narcissistens enda mål är att dominera och förstöra sin motpart.

 33. Narcissister är skickliga på att nå sina mål, alltid på bekostnad av andra.

 34. Narcissister är inte lojala mot någon. De kan när som helst vända kappan efter vinden. De tror inte på något annat än sin egen förträfflighet.

 35. Narcissister håller inte överenskommelser och avtal.

 36. Narcissister förvrider allt så att felet skall sättas på andra.

 37. Narcissister har orealistiska krav.

 38. Narcissister har bara rättigheter och inga skyldigheter.

 39. Narcissister tar alltid äran, men aldrig ansvar, skulden eller konsekvenser för något. De plockar russinen ur kakan.

 40. Narcissister är lättkränkta och överkänsliga för kritik. De blir förolämpade av allt och alla.

 41. Narcissister är eländiga, olyckliga och bedrövliga bakom fasaden. Deras liv präglas av frustration, missnöje, depression och ensamhet.

 42. Narcissister vill inte åldras. De vill vara evigt unga och vackra. Utseendet är viktigt för dem. När de blir äldre blir de ännu mer deprimerade.

 43. Narcissister är aldrig nöjda med sig själva. Många formar därför sitt utseende genom träning, skönhetsoperationer och tatueringar.

 44. Narcissister är otroligt avundsjuka.

 45. Narcissister är sjukligt misstänksamma och paranoida.

 46. Narcissister är självdestruktiva människor.

 47. Narcissister för med sig konflikter, våld, drama, ojämlikhet, exploatering, misär och orättvisa.

 48. Narcissister delar upp och separerar människor. De skapar interna strider och spelar alla mot varandra.

 49. Narcissister älskar hierarkier om de själva är på toppen eller kan nå dit. Genom hierarkier kanaliserar de sin ondska och tar fram allas värsta sidor.

 50. Narcissism är inget nytt, problemet har existerat genom historien. Sedan urminnes tider har narcissisterna alltid tagit makten. I alla cirklar, stora som små.

 51. Narcissisterna tar sig till toppen av varje hierarki, och leder sedan ner ondskan genom alla system, oavsett nation, tidsepok eller sammanhang. De påverkar allt och alla. Detta leder naturligtvis till orättvisa och ojämlikhet.

 52. Narcissister har satt agendan i varje system, ideologi och religion. De skriver reglerna, som alla måste följa, förutom de själva.

 53. Vår värld, kultur och historia är formad av narcissisterna (för att trygga deras själviska intressen). De har satt sin sjuka prägel på allt.

 54. När en narcissist försvinner kommer det alltid en ny narcissist i den föregåendes ställe. Det är en ond cirkel.

 55. Narcissister gillar inte att bli offentligt utpekade som narcissister. De vill vara en nål i en höstack. Eller ännu värre – en nål i en nålstack.

 56. Narcissister skyddar automatiskt varandra, för annars blir de alla avslöjade.

 57. Narcissisterna vill absolut inte bli avslöjade eller avväpnade. De publicerar mycket felaktig och förvrängd information om narcissism, vilket skyddar alla narcissisters intressen.

 58. Narcissisterna är patologiskt och undermedvetet kopplade i ett mönster som håller upp det ohälsosamma systemet till varje pris. De utgör en omedveten primitiv kollektiv kraft med gemensam strävan.

 59. Narcissister attraheras av varandra. När narcissister samarbetar blir våldet exponentiellt.

 60. Narcissister skyr inga medel för att nå sina mål – att dominera och utnyttja sin omvärld. Varje narcissist är en tyrann, diktator och envåldshärskare (i liten eller stor skala).

 61. Narcissister har förödande konsekvenser för alla i hela världen.

 62. Narcissisternas ondska ändrar aldrig. Det finns ingen kur eller botemedel.

 63. Narcissismen är problemet bakom de flesta andra problem – roten till det onda.

Vi måste satsa på anti-narcissism och införa begränsningar för narcissister. Den enklaste lösningen är oftast den bästa. Lär dig också känna igen narcissisternas gaslighting.

* * * * *