Kärleksmumskladdkaka (världens godaste kladdkaka)

Om du gillar Kias chokladkaka, så kommer du att älska den här kladdkakan!

Kärleksmumskladdkaka heter den – en härlig kombination av den klassiska, svenska kladdkakan och traditionella mockarutor (som också kallas kärleksmums).

Det bästa med kärleksmums är förstås glasyren. Och det bästa med kladdkakor är den kladdiga och sammetslena konsistensen. När du parar ihop det bästa av båda bakverken, och lägger till lite kärlek, så får du kärleksmumskladdkaka, en fantastisk helhet, som är helt knäppt god!

Den här varianten av kärleksmumskladdkakan är en riktig chokladdröm – och den kladdigaste kladdkakan jag någonsin har smakat på.

Ursprungsreceptet kommer från Madame Ediths bästa, jag har endast gjort några små modifikationer. Receptet är en riktig pärla, en av mina favoriter, något av det bästa du enkelt kan baka själv. När du väl smakar på denna godbit så kommer du att önska att den aldrig tar slut!

Som en maffig men öm kärlekskyss – nästan så underbar känns den. Jag hoppas den kan skänka dig lite glädje eller tröst, i denna tunga och mörka tid.

Kia Karlberg bjuder på kärleksmumskladdkaka

Recept: Kärleksmumskladdkaka

8 portioner

Du behöver:

Till kladdkakan

125 g smör/margarin
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Till glasyren

75 g smör/margarin
3,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk starkt kaffe

+ kokosflingor att strö på

Jag använde Keiju margarin, ägg producerade av Kieku, Pirkkas socker och vaniljsocker, Myllärin vetemjöl, van Houten kakao, Dansukker florsocker, Salliselta kokosflingor och Arvid Nordquist Franskrost kaffe.

Ugnstemperatur: 150° C (sätt inte på ugnen för tidigt, så sparar du ström)

Gör så här:

  1. Smält 125 g smör/margarin och låt det svalna.
  2. Smörj en 24 cm glasform (med lite av det smälta margarinet).
  3. Vispa 3 ägg och 3 dl socker ordentligt. Kakan blir bättre och kladdigare av att man vispar väldigt länge (jag vispar 15-20 minuter).
  4. Häll det smultna smöret/margarinet i ägg- och sockersmeten, blanda för hand.
  5. Blanda ihop 2,5 dl vetemjöl, 5 msk siktad kakao och 1 msk vaniljsocker. Rör sedan ner det för hand i kaksmeten. Blanda ihop tills smeten är jämn. Vispa inte.
  6. Häll över kaksmeten i glasformen. Använd en slickepott för att skrapa ur skålen.
  7. Grädda mitt i ugnen 150° i ca 30 min (tiden kan variera beroende på ugn – är du osäker så ta hellre ut kakan tidigare än senare).

Låt kladdkakan svalna helt innan du fortsätter med glasyren:

  1. Smält 75 g smör/margarin.
  2. Blanda in 3,5 dl florsocker, 2 msk siktad kakao, 1 tsk vaniljsocker och 3-4 msk avsvalnat bryggt kaffe. Rör till en jämn och lättbredbar glasyrsmet (tillsätt eventuellt mer kaffe alternativt mer florsocker för att få önskad konsistens).
  3. Bred ut glasyren på kladdkakan och strö sist på kokosflingorna.

Låt den färdiga kärleksmumskladdkakan vila 1-2 dagar i kylskåpet (täckt med plastfolie). Konsistensen blir bara bättre för varje dag. Kakan håller minst fyra till fem dagar i kylskåp.

Jag använder glasform istället för springform.
Kladdkakan är gräddad, Kias chokladkaka i bakgrunden.
Kärleksmumskladdkaka

Ps. Jag har uppdaterat Dokumentation & Bilder med nya dagliga bilder (min visuella dagbok). I det allra nyaste bildgalleriet ser du bilder från 8 Oktober – 31 December 2022, och föregående bilder ser du i Bildgalleri 28 Juli – 7 Oktober 2022.

Alla bilder är tagna hemma i Villa Kia, eftersom jag och min man samvetsgrant måste fortsätta vår totala självisolering (vi hör till högriskgruppen för COVID-19 och har inte fått vaccin). Vi har inte varit borta hemifrån på över två år.

* * * * *