Smaka på Kias goda chokladkaka (farmors recept)

Min farmor bakade ofta en härlig sockerkaka. Jag fick receptet av henne och har själv modifierat det till en chokladkaka.

Det här var den första kakan jag bjöd min (blivande) man på, första gången han hälsade på mig (27 år sedan). Det har varit hans favoritkaka sedan dess.

Denna chokladkaka smälter i munnen. Kakan har en verkligt fyllig chokladsmak. Konsistensen är fast på utsidan och kladdig inuti. Du kan själv välja hur kladdig kakan blir genom att välja kortare eller längre tid i ugnen.

Testa!

Recept: Kias chokladkaka

Du behöver:

3 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl socker
1 tsk bakpulver
125 g margarin
100 g fin mörk choklad

Jag använder: Myllyn Paras halvgrovt vetemjöl, ägg producerade av Kieku, Dansukker socker, Pirkka bakpulver, Keiju laktosfritt margarin och Lindt Excellence 70% mörk choklad.

Gör så här:

 1. Ställ ugnen på 175°.
 2. Smält 125 g margarin och låt det svalna.
 3. Smörj en kakform med lite av det smälta margarinet.
 4. Smält den mörka chokladen i mikron.
 5. Vispa 3 ägg och 3 dl socker ordentligt. Kakan blir bättre och kladdigare av att man vispar väldigt länge.
 6. Blanda 1 tsk bakpulver med 3 dl vetemjöl och rör ner det för hand i ägg- och sockersmeten. Blanda ihop tills smeten är jämn. Vispa inte.
 7. Häll det smultna margarinet i kaksmeten och blanda för hand till en jämn smet (vi brukar smaka och äta massor av smet eftersom äggen i Finland är salmonellafria).
 8. Häll den smultna chokladen i smeten och blanda för hand (och smaka lite igen).
 9. Häll över kaksmeten (det som återstår) i kakformen. Använd en slickepott för att skrapa ur skålen.
 10. Grädda i ugnen tills kakan är torr på ytan och kladdig i mitten, ca 22-24 minuter (tiden varierar beroende på ugn). Vill du att den är torrare, kan du lämna kakan mycket längre i ugnen.
 11. Låt kakan svalna i 10 minuter. Vänd den sedan upp och ner på en tallrik. Tips: Smaka inte ännu på kakan, låt den vila i minst 24 timmar i kylskåp. Om du vill frysa kakan, gör det först följande dag. Kakan blir bara godare och kladdigare av att vila ett par dagar. Då blir konsistensen nästan mera som konfekt än kaka.

Chokladkakan håller i fyra till fem dagar i kylskåp. Jag brukar alltid frysa ner kakan i färdiga bitar som jag sedan kan tina på 20 sekunder i mikron.

Njut!

* * * * *