• Se vad de gör igen: Finlands grova maktmissbruk fortsätter
  På tisdagen den 21 november vaknade vi upp av att de finska myndigheterna igen med våld bröt sig in i vårt hem. Det var en grupp poliser och stämningsmän som hämtade en massa olika stämningar,…
 • Rosa blommor till Mor (+ hembakt Alexandersbakelse)
  Varje vår (vid den här tiden) så blommar körsbärsträdallén i vår trädgård, med en ljuvlig och himmelsk blomsterprakt, som vi glädjefullt får njuta av. Det är en högtid i sig! I Åbo brukar den härligt…
 • 25 år av kärlek & lycka (Silverbröllop)
  Nu i april har jag och min älskade man Henrik varit gifta i 25 år. Vi firar alltså Silverbröllop. Jag har fortfarande svårt att förstå att det gått så lång tid. Tjugofem år! Det känns…
 • En vår med hemgjorda Kejsarbröd (Kaisersemmeln)
  Här försöker vi vakna upp ur vår vinterdvala. Det går trögt. Lika trögt som våren kommer. Min man Henrik har varit sjuk, och är fortfarande sjuk. Det har tagit alla våra krafter. Det är ledsamt,…
 • Kias enkla Spaghetti al Pomodoro (One Pot Pasta med tomatsås)
  Ciao bellissima! I dag bjuder jag dig på ett underbart gott & enkelt recept, min snabba och lättlagade variant av Pasta al Pomodoro, kanske den mest klassiska av alla italienska maträtter. Här hittar du det…
 • God Jul & Gott Nytt År 2023
  Kära du, som är långt borta, men ändå så nära mitt hjärta. Jag vill önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År! Genom alla tider har julen symboliserat en sorts frihet från det…
 • Så sparar vi ström i vårt lågenergihus (+ höstens elförbrukning)
  Ström har under det senaste året blivit en bristvara – och en dyr lyxprodukt. Jag och min man Henrik är väldigt lyckligt lottade som i över 18 år fått bo i ett välisolerat lågenergihus; Villa…
 • Kärleksmumskladdkaka (världens godaste kladdkaka)
  Om du gillar Kias chokladkaka, så kommer du att älska den här kladdkakan! Kärleksmumskladdkaka heter den – en härlig kombination av den klassiska, svenska kladdkakan och traditionella mockarutor (som också kallas kärleksmums). Det bästa med…
 • Omgiven av livvakter (arrangerade unik toppkonferens i Evian, Frankrike)
  Jag minns fortfarande polischefens min, när vi tillsammans gick igenom kvällens bordsplacering och granskade middagsplatsen (en vacker restaurang med Michelinstjärna och stora fönster). Det var en solig höstdag i oktober 2009. Platsen var det berömda…
 • Mera bilder från mitt liv (både nya och gamla)
  För några år sedan beslagtog de finska myndigheterna alla datorer och lagringsenheter av mig och min man. Det skedde utan godtagbar grund och under full sekretess (läs mer om den absurda processen här och här).…
 • Vackra minnen från Stockholm
  Jag blev så glad när jag hittade några gamla bilder från tidigare resor till Stockholm. Vackra minnen, så jag postar dem här åt dig också. Jag och min man har firat många bröllopsdagar i Stockholm.…
 • Kias delikata glassparfait (ett recept för två)
  En enkel och imponerande läcker efterrätt. Ser inte mycket ut för världen, men smakar himmelskt gott. Konsistensen liknar fluffig och krämig glass (men är mycket lättare att göra). Vaniljsmaken tillsammans med vit choklad, blåbär och…
 • Lär dig upptäcka gruppnarcissism (på alla nivåer)
  Du har de senaste åren fått bevittna hur grovt den finska staten missbrukat sin makt, då staten våldsamt och utan rim och reson förtryckt mig och min man. Statens maktmissbruk verkar inte ha någon ände.…
 • Jag behöver din hjälp (mer än någonsin)
  Nu räcker det. Jag orkar inte mera. Vi orkar inte. Vi klarar inte detta ensamma längre. Det räcker nu. Jag har inte gjort något fel. Jag har levt mitt liv prickfritt och generöst. Jag är…
 • Statsmakten bröt sig in med våld i vårt hem igen (och tog min bil)
  Det har varit en tung vecka. På onsdagsmorgonen bröt sig statsmakten in med våld i vårt hem igen. En stor grupp människor våldgästade och klampade omkring i vårt hem; Villa Kia. Värderare, konditionsgranskare, och människor…
 • Video | Äntligen en ny liten batteridriven gräsklippare
  I början av augusti i fjol slutade min gamla batteridrivna gräsklippare att fungera. Jag har sedan dess varit tvungen att klippa gräsmattorna för hand, med en lång trädgårdssax. Nu har jag äntligen fått införskaffat en…
 • Här och nu, ännu en ny säsong (Mors dag & körsbärsblomning 2022)
  I dag firas det Mors dag i Finland (samtidigt som körsbärsträden blommar så vackert). Jag stannar ofta upp och tänker på min mamma, och på min man Henriks mamma, och vill börja dagens inlägg med…
 • Glad Påsk 2022 (& de första vårblommorna)
  Vilken härlig känsla – det är påsk igen! Efter en utdragen vinter får man äntligen vakna upp ur sitt ide. Fjärilarna började redan för flera veckor sedan vakna och jag får nu och då beundra…
 • Recept: Kias enkla chokladfondanter (+ recension av 3 chokladprodukter)
  I dag ska jag laga chokladfondanter (en klassisk fransk dessert) enligt ett enkelt recept som jag själv utvecklat för mig och min man, alltså för två personer. Mitt recept (och massor av bilder) kommer i…
 • Stora visioner för Elfving (ett tankeexperiment)
  Tänk om min mamma ensam (utan min pappa) skulle ha tagit kommandot över vårt familjeföretag Elfving, och därefter jag? Tänk om min mamma ensam skulle ha fostrat mig, och vi skulle ha fått växa upp…
 • Fotograferad av världens bästa*
  * Min man, Henrik Karlberg, är världens bästa man. Och världens bästa vän. Och världens bästa konstfotograf. Det tycker i varje fall jag. Visst, jag förstår att jag kanske inte är helt objektiv. Men det…
 • Hälsa & Livsstil: Livets resa i nöd och lust
  Prästen tittar andäktigt på mig. Det råder absolut tystnad i den ljusa, vitmålade kyrkan. Jag lägger ifrån mig brudbuketten och vänder mig mot min blivande man. Han ser ut som en atlet. Lång och stilig.…
 • Att inte få post – hur är det möjligt?
  När jag berättar att vi inte tagit emot post på 10 år, så frågar många: “Hur är det möjligt – att ni inte får någon post?” Svaret är enkelt. Posten har aldrig varit viktig för…
 • Kias läckra & goda skinkpaj (enkel gourmetmat)
  “Monsieur, une quiche lorraine, s’il vous plaît“. Det här var ofta min standardbeställning när jag skulle äta lunch i Frankrike. En quiche lorraine. Det är i praktiken en ost- och skinkpaj. Enkelt och gott. Här…
 • Hemming Elfving & trädgården i Villa Dannebrog
  Varför är mitt hus inspirerat av dansk arkitektur och design? Varför har jag en förkärlek för vackra, pedantiska trädgårdar? Hur kan jag vara så innovativ, företagsam och nytänkande i min konst och i min forskning?…
 • Bildextra: Se bilderna från åren 2014-2021 i 9 praktiska slideshows
  Du kan se massor av bilder i mina bildgallerier på sidan Dokumentation & Bilder. Nu har jag sammanställt en del av bilderna till praktiska HD slideshows (som jag delar här och i bildgallerierna). Var jag…
 • En underbar utflykt i dansens värld (2 videor)
  Dansen har alltid varit en viktig del av mitt konstnärskap. Som liten började jag dansa klassisk balett och modern dans. Sedan dess har jag dansat och koreograferat. Du kan läsa mer om mitt liv i…
 • Restips: Danmark är mycket mer än du tror (mina 5 favoritregioner)
  Danmark är ett underbart resmål. I dag vill jag lyfta fram 5 danska regioner (mina favoriter) som jag tycker är speciellt vackra, och värda att utforska. Alla regioner i min lista har närheten till havet…
 • Friskalaviken i skimrande guld (Åbo, Hirvensalo)
  November och december var otroligt vackra månader. Vanligtvis är den här tiden på året mörk och regnig i Åbo. Naturen bjöd istället på den ena fantastiska uppvisningen efter den andra. Jag har tidigare postat bilder…
 • Vad är exempel på narcissism?
  Alla former av förtryck, orättvisa och ojämlikhet bottnar sig egentligen i narcissism. Narcissism är alltså ett mycket större problem än de flesta tror. Jag ger här några utvalda exempel på hur narcissism kan ta sig…
 • Hur många narcissister finns det i Sverige?
  Den här frågan ställdes på svenska Quora: Hur många narcissister finns i Sverige? Hur många blev manipulerade av dem och hur är det med “orsak & verkan”? Här är mitt svar: Narcissisterna är mycket vanligare…
 • Sällsynt 22° halofenomen i utsikten (en varning till Finland?)
  Utsikten från Villa Kia är helt fenomenal; ett underbart konstverk som konstant förändras. Det är nu över tjugo år sedan vi kom till ön Hirvensalo och startade vårt husbygge. Fortfarande njuter jag av det vackra…
 • God Jul & Gott Nytt År
  Jag vill önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År! I vårt hem är julhelgen helt fri från traditioner. Ingen julmat, inget julpynt och inga julklappar. Vi firar alltid enkelt, stressfritt och okommersiellt.…
 • Spektakulär vertikalpelare i utsikten (den finaste jag sett)
  Vilket härligt spektakel naturen kan bjuda på – mitt i den stränga vinterkylan. Jag har aldrig förut sett en vackrare vertikalpelare från Villa Kia. Vertikalpelaren uppstod då solen gick ner tisdagen den 7.12.2021. Det var…
 • 50.000 visningar på Quora (under de första 3 veckorna!)
  För tre veckor sedan (3.11.2021) öppnade jag mitt Quora-konto – och bad dig ställa frågor om narcissism och anti-narcissism. Nu har jag svarat på 7 frågor. Det har varit glädjande och uppmuntrande att se din…
 • Ny målning: Bangladesh, ge inte upp (till minne av Rana Plaza offren)
  Den här målningen skildrar textilfabrikskollapsen i Bangladesh, hur jag föreställer mig att det kändes, när allt brakade ihop. Jag har skapat målningen “Bangladesh, ge inte upp“, dels som ett minnesmärke över Rana Plazas offer, dels…
 • Neurovetenskap avslöjar narcissister
  Vi närmar oss dagen när vi med 100% säkerhet kan avslöja narcissister, med hjälp av neurovetenskap, neuroradiologi och artificiell intelligens (AI). För några år sedan var narcissism bara ett suddigt begrepp. Idag börjar allt fler…
 • Har du frågor om narcissism och anti-narcissism? Fråga experten!
  Jag heter Kia Karlberg och är en av världens främsta experter på narcissism. Jag är en heterodox vetenskapskvinna, som bedriver tvärvetenskaplig forskning kring ämnet narcissism, ur ett filosofiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv. Jag är grundare till…
 • Så här hämnas du på en narcissist
  Denna fråga ställdes på Quora:Vad är ett bra sätt att “hämnas” på en narcissist? Här är mitt svar: Du hämnas bäst på narcissister genom att göra det helt omöjligt för dem att verka. Du kan…
 • Vi lever ännu (båda två)
  Mitt och min man Henriks liv är konstant en oerhört känslig balansgång mellan kroniska sjukdomar, hälsoproblem och funktionsnedsättningar. Ibland är situationen bättre, ibland mycket sämre. Årets rekordheta sommar har varit extra krånglig för oss. Vi…
 • Sommarens tips | Frasigt wienerbröd med färska jordgubbar (min favorit i Åbo)
  Jag tycker om jordgubbswienerbröd. Jordgubbswienerbröd är ett festligt och frasigt wienerbröd, med färska jordgubbar och vaniljkräm. Det är en säsongsprodukt, en riktig sommardröm – frasigt, sött och fräscht. Min favorit (i Åbo) är jordgubbswienerbröd från…
 • Video | Kia sorterar avfall (L&T Lassila-Tikanoja Nelilokero fyrfackskärl)
  Jag vill uppmana dig att sortera ditt avfall. Genom att sortera avfall kan man bättre ta tillvara och återanvända jordens begränsade resurser. Jag har länge sorterat mitt avfall, och på senaste åren har det blivit…
 • Video | Kia målar tavlan “Haiti” (Anti-narcissism genom konst)
  “HAITI”, min nyaste målning, belyser en av världens hemskaste historier. Det är en historia som de flesta människor inte känner till, inte ens de mest allmänbildade personerna. Målningen berättar om hur vidrigt mänskligheten har behandlat…
 • Se min farfars dyrgrip (en charmig Olympus filmkamera)
  Den här charmiga kameran har jag ärvt av min farfar Karl-Erik, som var borgmästare i Karleby. Kameran var hans dyrgrip – det han älskade mest av allt i livet. Farfar hade sitt namn vackert ingraverat…
 • Världens godaste bröllopstårta (och musiken vid vår vigsel)
  Jag är expert på godsaker (en ärvd egenskap från min mammas sida). En av mina förfäder, Johan Gustaf Thilén, var en känd konditor och konfektmakare i Vasa. Det var han som lärde (sin lärling) Karl…
 • Video | Kia klipper högt (o)gräs med batteridriven gräsklippare
  Jag tycker om min gräsklippare; en batteridriven Einhell GE-CM 43 Li M. Det är redan fjärde säsongen jag använder den – och jag är mycket nöjd. Jag har gjort följande video för att visa dig…
 • Se när Henrik sätter på skägget (konstvideo)
  Av ingen speciell orsak filmade jag när min man Henrik fixade till sitt skägg. Det blev en kort konstvideo, som jag visar här: Henrik är 185 cm lång men väger bara 56 kg. Han har…
 • Minnen från mitt liv (Kia bildkavalkad)
  Lär känna mig genom fler bilder! Här kommer en liten bildkavalkad med gamla bilder från olika skeden av mitt liv (fram till 1998). Fotona är inskannade pappersbilder. Jag har nästan inga bilder kvar från tiden…
 • Restips: Kreta i Grekland
  Vi har rest mycket, och ett av mina favoritresmål är Kreta i Grekland. Kreta är en stor ö i Medelhavet, nästan som ett eget land. Naturen på Kreta är mycket vacker, med intressant topografi och…
 • Vi letar efter ett nytt hem
  Vi letar efter ett nytt hem, men vet inte var. Ett privat ställe nära hav, natur och stad, som även passar till att mottaga statsöverhuvuden, kungligheter och dignitärer. * * * * *
 • Så blommar körsbärsträden i år 2021 (+ andra vårblommor)
  I år är våren sen. Det har länge varit kallt med frostiga nätter. Nu har det äntligen blivit varmt och skönt. I vår trädgård (som vi själva skapat efter att vi byggt huset 2004) på…
 • 5 regler som hjälper dig bli Anti-narcissist (och förbättra världen)
  Jag har inledningsvis formulerat 5 regler för Anti-narcissism filosofin. Reglerna förklarar och konkretiserar Anti-narcissism i all sin enkelhet. Här är reglerna både på svenska och engelska. ILita aldrig på en narcissists ord, eller på någonting…
 • Heter det officiellt anti-narcissism eller antinarcissism (+ webbplatserna)?
  Officiellt skriver jag alltid anti-narcissism. Det ser finare ut tycker jag. Men du kan också skriva antinarcissism utan streck om du vill. Båda går. Det viktigaste är att åtgärderna skall riktas mot narcissismen. Jag använder…
 • Varför unga, vackra och attraktiva kvinnor blev monster (de var narcissister)
  Tusentals unga, vackra och attraktiva kvinnor (som till synes såg helt normala ut) tog frivilligt jobb på koncentrationslägren i Nazi-Tyskland. Där betedde de sig som verkliga monster. Den ena stunden var de så oskyldiga, söta…
 • Vems förnuft har upplysningen förlitat sig på (en ohållbar paradigm)?
  Jag tänker inom en helt ny paradigm, som har en egen terminologi. Begrepp och metoder är olika beroende på världsåskådning. Du lever och tänker inom den föråldrade narcissistiska paradigmen. Du tänker inom givna begränsade ramar.…
 • Så här ser tidtabellen ut (Anti-narcissism erövrar världen)
  Här tänkte jag belysa tidtabellen med Anti-narcissism, som jag ser på det. Anti-narcissism är stort. Man måste beakta att det kanske är den största och mest omvälvande upptäckten någonsin (i hela mänsklighetens historia). Anti-narcissism omkullkastar…
 • I natt lanseras Anti-narcissism i hela världen (ny webbplats)
  I natt, den 22/23.4.2021, lanseras min nya filosofi Anti-narcissism för alla människor i hela världen. Anti-narcissism har fått en egen global webbplats på adressen: www.anti-narcissism.org Besök sidan och sprid informationen till alla! Pressmeddelande och pressbilder…
 • Om du vill lära känna mig snabbt (8 utvalda sidor)
  Allt jag skriver här på min hemsida (och i min blogg) är mycket öppet, ärligt och personligt. Läser du igenom allt så känner du mig bättre än de flesta människor gör, inklusive min familj/släkt (förutom…
 • Så här är det att möta narcissistiskt våld från en hel nation (Finland)
  Anti-narcissism, min nya globala filosofi, grundar sig dels på min banbrytande forskning, dels på de unika insikter jag fått när jag och min man blivit förtryckta i Finland, vårt östliga hemland (som tidigare var en…
 • Två orsaker till att världen redan går mot sin undergång (plus lösningen)
  Världen är en vacker planet full av underbara människor (och härlig natur). Människan är bara en liten del av världens mångfald. Sett i ett större perspektiv (i universums perspektiv) så har mänsklighetens historia varit en…
 • Operativsystemet Tails kan rädda ditt liv
  Narcissister är farliga. De vill kontrollera och dominera allt, till varje pris. De respekterar inga gränser. De kränker och skadar dig på alla sätt de kan, utan samvetskval. Som narcissismoffer vet jag hur viktigt det…
 • Video | Kia gör en cover på låten Oceans av Hillsong (med 4 strängar)
  I natt spelade jag in en musikvideo. Jag plockade fram min dammiga gitarr (som bara har fyra strängar kvar) och gjorde en cover på Oceans av Hillsong UNITED. Här är musikvideon: Jag är en högkänslig…
 • Varför vi högkänsliga är bättre för världen än narcissister (15 skäl)
  Aggressiva och stridslystna narcissister har skapat en värld som står på ruinens brant. Nu är det dags att ändra kursen (sista chansen). Jag och min man är högkänsliga och särbegåvade personer. Vi högkänsliga personer är…
 • Hur du ärver narcissism (blåblodighet och kungahus)
  Jag forskar aktivt i narcissism. Vetenskapen lutar alltmer mot att narcissismen är en genetisk och medfödd sjukdom, som troligtvis skulle kunna gå att eliminera. Problemet idag är att själva termen narcissism är så vag och…
 • Hallå Arla! Vi vill ha större ostar i Danmark!
  Jag och min man äter mycket ost. Hushållsosten är en viktig del av vår kost. I Sverige och Finland (där vi bott i Stockholm och Åbo) får man köpa stora och praktiska ostar, t.ex. Arlas…
 • Så här blir du gaslightad av narcissister (förklarat i 32 punkter)
  Gaslighting är psykiskt våld. Narcissister (och psykopater) vill själviskt dominera alla och allt. Gaslighting är en av narcissisternas viktigaste och effektivaste härskartekniker. I praktiken är gaslighting ett farligt psykologiskt vapen (psykologisk krigsföring). Gaslighting är en…
 • Lär dig ljussätta människor (fotografi)
  Om du är intresserad av att lära dig mer om människofotografering och ljussättning i studiomiljö så kan jag rekommendera följande utförliga tutorialvideo: * * * * *
 • Smaka på Kias goda chokladkaka (farmors recept)
  Min farmor bakade ofta en härlig sockerkaka. Jag fick receptet av henne och har själv modifierat det till en chokladkaka. Det här var den första kakan jag bjöd min (blivande) man på, första gången han…
 • Varför jag älskar april och påsken (livet börjar)
  Äntligen är april här. För mig är april en av de härligaste månaderna på året, av många olika orsaker. För mig och min man är det som om vintrarna inte alls existerar, vi går i…
 • Så ledde Villa Ephrussi till Finlands finaste häck (+5 skötselråd)
  Jag och min man har planerat och skapat en av de mest speciella och unika trädgårdarna i Finland; vår egen trädgård. I det här blogginlägget vill jag berätta om inspirationen (Villa et Jardins Ephrussi de…
 • Så här fungerar världen (i ett nötskal)
  Det finns olika typers människor. Det finns normala personer, högkänsliga personer (ca 20% av befolkningen) och narcissister (också ca 20%). Så här kan man dela in världens befolkning. Högkänsliga personer och narcissister är varandras motpoler.…
 • Var sätter du gränsen för narcissister (0-100)?
  Idag skall vi fundera på var vi skall sätta gränserna för narcissisterna, på samma sätt som vi sätter hastighetsbegränsingar i trafiken. Många moderna bilar kan köra 200 km/h. Vissa extrema bilar klarar 250-300 km/h, och…
 • Med Kungen och Beethoven på Nobelkonsert (Stockholm 2014)
  Det var en spännande dag. Det var första gången vi besökte Konserthuset Stockholm, för Nobelpriskonserten den 8 december 2014. Kungliga Filharmonikerna skulle spela under ledning av en av mina favoritdirigenter, Andris Nelsons, från Lettland. Vi…
 • Min TV är större än din (jag ser på djupet)
  Det här är min tv. Det är en stor och djup Panasonic från år 2000. Det är den enda tv:n som jag skaffat i hela mitt liv. Den kostade 5000 mark (men jag lyckades få…
 • Så här väljer du din framtid (Evolution 2.0)
  Många tror att Charles Darwins evolutionsteori betyder att den starkaste överlever. Det är en felaktig uppfattning. Darwin förde fram idén “natural selection”, det naturliga urvalet. Det betyder i praktiken att den organism som bäst anpassar…
 • Är din diskmaskin på skön arbetshöjd (50 cm från golvet)?
  Jag vill ge dig ett gott råd. Installera din diskmaskin på rätt arbetshöjd. Det underlättar livet. När vi byggde vårt hus 2003-2004 var det självklart för oss att diskmaskinen (liksom ugn och tvättmaskin) skulle vara…
 • Havsörnar och vårblommor (+ jämförelse med år 2020)
  Vintern har länge hållit naturen i sitt grepp, men nu är våren äntligen på antågande. Jämfört med fjolåret (som var ett rekordvarmt år) känns våren nästan sen i år. Att våren skulle börja senare, var…
 • Mitt testamente (2M € till välgörande ändamål)
  Jag har för flera år sedan testamenterat alla mina tillgångar till välgörenhet. När jag uppgjorde mitt testamente var mina tillgångar värda drygt 2 miljoner Euro (beskattningsbart värde). Mitt testamente betydde då i praktiken ca: 900.000…
 • Varför alla revolutioner misslyckas
  Vetenskaplig forskning visar att narcissister alltid tar makten överallt. Vetenskaplig forskning indikerar också att när en narcissist försvinner så tar alltid en annan narcissist dennes plats. Ondskan byts därmed ut mot ny ondska. När man…
 • Hur kristendomen präglats av narcissism (i 2000 år)
  Narcissister har satt sin prägel på allt i historien (också på religioner, kyrkor och Bibeln). När jag skriver följande inlägg utgår jag från att du är väl insatt i hur en narcissist fungerar. Om inte,…
 • Vår rekordlånga period av extrem isolering (39 månader)
  [Uppdaterad November 2023] Som ni kanske vet så hör jag och min man Henrik till riskgruppen för Coronaviruset. Vi har stora hälsoproblem, och Henriks immunförsvar är hämmat och hindrat (av immunsuppressiva läkemedel). Vi har därför…
 • Enklare än så här kan det inte bli (Ockhams rakkniv)
  Ockhams rakkniv är en princip för tänkande (en problemlösningsmetod inom vetenskapen) som innebär att man rakar bort alla onödiga antaganden för att finna den enklaste förklaringen. Man ska alltså inte anta fler saker än det…
 • Salomos twist på Anti-narcissism (2 prostituerade)
  Två kvinnor stod inför Kung Salomo. De var troligtvis mycket vackra, eftersom de fick komma inför kungen. De var prostituerade. De grälade om ett nyfött barn. Båda kvinnorna sade sig vara mamma till barnet. Enligt…
 • Med Dalai Lama i Jerusalem (1994)
  När jag gick igenom mina bilder till biografin fastnade jag för denna bild. Året var 1994. Jag utforskade Israel. Israel är ett medelhavsland med rik historia. Där finns så mycket att se och upptäcka. Det…
 • Kulturkritik: Hur (finsk) narcissism släckte Victor Westerholms låga
  Victor Westerholm (1860-1919) var en banbrytande konstnär och släkt med min man Henrik Karlberg. Båda härstammar från Åbo skärgård. Victor levde på den ryska tiden i provinsen Finland. Det var efter den svenska tiden men…
 • Mer om min man Henrik Karlberg (Del 1)
  Här vill jag ge dig lite mer bakgrundsinformation om min man, konstnären Henrik Karlberg. Jag träffade Henrik 1994 (som 19-åring), och vi gifte oss 1998 (fler bilder från bröllopet finns här). Henrik växte upp på…
 • Är också du högkänslig (kolla här)?
  Jag och min man är högkänsliga personer. Kolla här om följande passar in också på dig! Vad är högkänslighet? Högkänslighet är ett underbart personlighetsdrag (genetiskt och medfött) som finns hos upp till 20 procent av…
 • Hur högkänsligheten syns i vår vardag (6 konkreta exempel)
  Jag och min man Henrik är extremt högkänsliga personer (högst på skalan). Detta påverkar vår vardag både positivt och negativt. De positiva sidorna överväger klart de negativa, men visst blir livet en aning mer komplicerat.…
 • Kias luftiga frallor (brödet som smakar bättre än din hustrus bak)
  När jag var liten hade Fazer-bageriet en stor reklamkampanj med sloganen “Brödet som smakar bättre än din hustrus bak“. Jag vet inte om det var en språkmiss eller en medveten marknadsföringskampanj, men effektiv var den…
 • Med agenter och supermodeller i New York (bakom fasaden)
  För femton år sedan, en kall januarikväll i New York, gick Henrik och jag ut från Bryant Park-hotellet, på väg mot kvällens dinnerparty med Ford Models. Det var en av flera gånger vi varit i…
 • Narcissism och personliga relationer (3 lästips)
  I min forskning om narcissism har jag koncentrerat mig på den stora bilden (det globala och filosofiska perspektivet). Narcissismen är världens största problem. Den är roten till de flesta problemen i världen. Läs 63 saker…
 • Så här blir du fri från narcissister (No Contact)
  Det finns bara en fungerande strategi för att framgångsrikt bli fri från narcissister. Det är No Contact-strategin. No Contact innebär att man undviker all kontakt med narcissisten (och dennes följe). Vad betyder No Contact i…
 • Hur jag fick 80 rosor i Stuttgart 1995
  När jag letade efter bilder till min biografi, så hittade jag den här bilden, fotograferad 1995 i centrum av Stuttgart (Schloßplatz). Jag bodde då på Finkenweg i Stetten (Kernen im Remstal), som ligger i södra…
 • Jag vet något som Finland vill hålla hemligt
  Jag vet någonting, som de vill att ingen skall veta.Jag vet något som de vill hålla hemligt. Och jag iakttar, observerar och dokumenterar. Jag vet vad Finland vill hålla hemligt. Vänta och se.En dag vet…
 • Vårväxter och solskydd
  Trädgården vaknar upp i den härliga vårsolen! Här är några tidiga växter som ivrigt trotsar vintern. Iris, Jacob’s ladder och höstaster har redan startat säsongen. Marken är ställvis ännu frusen så det är bäst att…
 • #1 Välkommen till Kia Karlbergs biografi och blogg
  Hej och välkommen! Jag heter Kia Karlberg och är konstnär och filosofisk forskare bosatt i Åbo, Finland. Jag skapar fritt och forskar tvärvetenskapligt om narcissism. Jag är gift med konstnären Henrik Karlberg. Jag kommer i…
 • #2 Biografi: Min bakgrund och uppväxt
  År 1974 föddes jag på Kvinnokliniken i Helsingfors. Mina föräldrar var inte gifta och graviditeten var helt oplanerad. Jag fick släktnamnet Elfving, efter min mamma. Mina föräldrar gifte sig en kort tid därefter (på mitt…
 • #3 Biografi: Studier och giftermål
  Efter gymnasiet fick jag en studieplats på universitetet Åbo Akademi, och flyttade till Åbo för att studera språk på humanistiska fakulteten. Väl i Åbo trivdes jag väldigt bra. År 1994 träffade jag min blivande man,…
 • #4 Biografi: Konstnärskap och hälsoproblem
  Min man Henrik har alltid haft svåra hälsoproblem och i detta skede slog ryggskadorna till så hårt att han inte alls kunde sitta. Han kunde enbart arbeta hemifrån, stående. Efter en steloperation av ryggen fick…
 • #5 Biografi: Husbygge i Åbo – Villa Kia
  Då jag och min man var 27 år gamla (år 2002) hittade vi en härlig, sydvänd utsiktstomt på ön Hirvensalo i Åbo. Vi bestämde oss för att bygga vårt drömhus där. Vi anlitade arkitekten Pia…