Restips: Kreta i Grekland

Vi har rest mycket, och ett av mina favoritresmål är Kreta i Grekland. Kreta är en stor ö i Medelhavet, nästan som ett eget land.

Naturen på Kreta är mycket vacker, med intressant topografi och mycket höga berg. Stränderna är vidsträckta, och man kan hitta stränder som inte har en enda person i sikte.

Det finns många ställen att bo på, enligt tycke, smak och budget. Hyr en bra fyrhjulsdriven bil så kan du sedan bekanta dig med hela ön.

Det tar längre att köra runt än vad man tror. Fågelvägen kan avstånden se korta ut men de höga bergen gör restiden mycket längre. Vägarna är ofta snirkliga och nästan helt utan räcken, också i de höga, branta bergen. Utsikten längs med vägarna är ställvis hisnande. Trafiken på Kreta kan ibland vara lite skrämmande men är man alert och flexibel så går det nog bra.

Det finns hur många fina stränder som helst. Elafonissi-udden är speciellt vacker. De flesta människorna solar och badar topless men om man inte är okej med det så finns det nog också nudiststränder.

Historiskt har Kreta varit en viktig plats i Medelhavet. I Knossos kan man se utgrävningar och känna historiens vingslag.

En svarthakad buskskvätta, på en buske uppe i bergen. Den är vanlig i Medelhavet men ytterst sällsynt i Finland. Vi har en gång haft en på besök i vår trädgård i Åbo.

Min man Henrik är väldigt mörk så i Grekland trodde alla att han är grekisk, och alla talade grekiska med honom. Här står Henrik utanför ett hotell vi bott på.

Jag tycker om att dyka och snorkla i det klara och härliga vattnet i Medelhavet. Jag har dykarcertifikat och kan dyka med dykarutrustning. Det är rogivande och fridfullt att få betrakta världen och livet under vattenytan. En helt ny värld öppnar sig.

Visste du att mer än 50% av vårt syre kommer från växter i havet? Om haven mår illa och dör så dör också världen.

Den grekiska salladen är så härlig att man aldrig blir trött på den. Fetaosten, oliverna och grönsakerna är goda och fräscha. På Kreta har de lokala heirloom-tomater, som är väldigt söta, saftiga och smakrika. Ju fulare tomater, desto godare, sägs det.

På Kreta finns någonting för alla, om det sen är party eller lugn och ro man söker.

Det finns mycket paketresor till Kreta. Eftersom vi kan åka när vi vill (och när andra inte kan) så har vi rest många gånger på billiga “sista minuten”-resor. Vi köpte ofta resan ena dagen och åkte följande dag. På så sätt kunde vi få en veckas resor för så lite som 85-135 euro per person. I priset ingick flyg, hotell med frukost samt transport till och från hotellet.

De allra förmånligaste resorna överlag kunde man hitta i slutet av maj (innan skolorna slutat), i slutet av augusti (när skolorna och jobben börjat igen) och i december veckorna innan julen.

* * * * *