Kias luftiga frallor (brödet som smakar bättre än din hustrus bak)

När jag var liten hade Fazer-bageriet en stor reklamkampanj med sloganen “Brödet som smakar bättre än din hustrus bak“. Jag vet inte om det var en språkmiss eller en medveten marknadsföringskampanj, men effektiv var den i alla fall, och den fick mycket uppmärksamhet.

Jag tycker själv om att baka. Det ligger i släkten. En av mina förfäder, Johan Gustaf Thilén, var en välkänd konditor och konfektmakare i Vasa. Karl Fazer var hans lärling. Där fick Fazer lära sig göra chokladen som alla finländare idag älskar.

Min morfars far Hemming Elfving (konsul och kommerseråd) grundade vårt familjeföretag Elfving. Han byggde upp det berömda företaget Hangö kex, landets första kexfabrik. Han sålde hela Hangö kex till sin gode vän Karl Fazer år 1927. Hemming tillverkade också andra sötsaker och lakrits, och hade även ett stort bageri i Viborg. Läs mer om Hemming Elfving här.

Jag bakar mycket matbröd, dels för att det är bättre för vår hälsa, dels också för att hålla kostnaderna låga. I stort sett bakar jag 48 frallor per vecka.

Här vill jag ge dig mitt favoritrecept (just nu) på luftiga frallor. Receptet är en aningen modifierad version av Zeina Mourtadas grundrecept:

Recept: Kias luftiga frallor

24 stycken stora frallor

Du behöver:

10 dl vatten eller mjölk
50 g färsk jäst
ca 15 dl vetemjöl
10 dl jästbrödsmjöl
1 dl linfrön
1 dl havregryn
100 g rumstempererat margarin
2 tsk socker
1,5 tsk salt

Jag använder: Keiju laktosfritt margarin, Myllärin halvgrovt vetemjöl, Pirkka jästbrödsmjöl, Salliselta linfrön, Myllyn Paras havreflingor, Jozo salt, Dansukker socker och färsk jäst från Suomen Hiiva.

Jag knådar degen i min Ankarsrum Assistent (som klarar stora mängder deg). Har du en mindre maskin kan du halvera receptet.

Gör så här:

Blötlägg gärna linfröna någon timme innan så får du bästa nyttan av deras näringsämnen.

  1. Värm vattnet fingervarmt.
  2. Blanda alla ingredienser i minst 10 minuter (i en köksassistent) till en smidig deg. Jag föredrar själv att degen är ganska lös eftersom slutresultatet blir saftigare då. Använd vid behov extra mjöl vid utbakningen.
  3. Låt degen jäsa i 30-60 minuter.
  4. Dela degen i 24 bitar och forma till runda frallor. Lägg dem på en plåt och låt jäsa under duk i 30-60 minuter.
  5. Grädda i 225° ugn i 12-13 minuter (tiden kan variera beroende på ugn).

* * * * *