Så här blir du fri från narcissister (No Contact)

Det finns bara en fungerande strategi för att framgångsrikt bli fri från narcissister. Det är No Contact-strategin. No Contact innebär att man undviker all kontakt med narcissisten (och dennes följe).

Vad betyder No Contact i praktiken?

Det betyder ingen kontakt, ordagrant. En av de mest specifika och informativa beskrivningarna på vad No Contact praktiskt innebär, återfinner man på sidan Luke 17:3 Ministries. Ursprungstexten är på engelska så jag återger den här fritt översatt till svenska (i aningen förkortad version).

Ingen kontakt betyder:

Prata inte med narcissisterna, oavsett vad som än händer, och oavsett vad du än hör.

Låt dem inte tala med dig, lyssna inte på något som de säger, inget mer “lyssna på mig nu den här gången”.

Släpp inte in dem i ditt hus och åk inte hem till dem. Om det är möjligt att flytta bort, så gör det. Det bästa draget är att flytta mer än en dags bilresa bort. I själva verket ju längre bort, desto bättre. Ge dem inte din adress. Skaffa en Postbox. Låt dem inte veta när eller vart du far någonstans.

Inga telefonsamtal. Svara inte på röstmeddelanden. Byt ut ditt telefonnummer till ett hemligt nummer, och ge det inte till någon som du inte kan lita på (så att de inte ger det vidare till narcissisterna).

Svara aldrig i telefonen. Sålla dina samtal noga. Om du får några konstiga meddelanden från personer du knappt känner eller som du inte har hört från på flera år, så ring inte tillbaka om de inte berättat varför de ville prata med dig när de lämnade sitt meddelande. Var speciellt på din vakt mot någon som bara lämnar sitt namn och nummer och säger något i stil med “Jag behöver prata med dig”. Det är mycket troligt att denne är en hjälpare till narcissisten.

Inget skickande eller svarande på e-post. Blockera deras e-postmeddelanden, instant messages, och möjligheten att se när du är online. Blockera dem från att se dina profiler på alla sociala nätverkssajter. Se till att du använder ett annat, oidentifierbart namn och e-postadress på alla forum eller chattgrupper du tillhör.

Inga möten för att “tala ut om saker” eller “reda ut saker”.

Ingen kommunikation alls förutom genom advokater. Aldrig genom terapeuter. Om du går till terapi med en narcissist/psykopat, garanterar jag att du kommer att ångra det.

Inga vykort eller brev. Inga svar på vykort eller brev. Inga födelsedagskort. Inga julkort. Inga morsdags- eller farsdagskort.

Inga gåvor och inget mottagande av gåvor. Om en gåva skickas till dig, inget vidkännande av gåvan och inget svar. Returnera inte gåvor, vykort eller brev (för en narcissist innebär det ett svar – vilket betyder att du fortfarande är emotionellt kopplad till dem, att du fortfarande bryr dig, och att om de fortsätter så kan de tära ut dig).

Ignorera, ignorera, ignorera.

Inga undantag för födelsedagar, bemärkelsedagar eller högtider.

Inga besök, inklusive sjukhusbesök.

Låt dem inte komma nära dina barn. Om de är giftiga för dig, så är de också giftiga för dina barn. Varna dina barn så att de håller sig borta från dem. Meddela också barnens skola.

Inga offentliga artighetsutbyten. Om du stöter på dem på ett offentligt ställe, ignorera dem, vänd ryggen till, och gå iväg. Om de närmar sig dig, säg med hög röst “Lämna mig ifred!” och “Tala inte med mig”. Om de insisterar, eller om du tror att du blir trakasserad/stalkad, ring polisen. Dokumentera och spara bevis – för framtiden, om det behövs i processer.

Ingen diskussion om dem med någon som har kontakt med dem.

Inget tal alls med någon person som kan spionera på dig eller försöka få reda på information, som de sedan rapporterar till narcissisterna. Skär bort alla som inte är lojala mot dig.

Lyssna inte på några nyheter alls om dem. Om du absolut dör av nyfikenhet, lyssna men visa inget intresse, reagera inte och ge inte någon information i gengäld.

Ge inte andra personer information om dig eller din familj som de kan förmedla vidare till narcissisten.

Bjud inte in dem till dina stora evenemang, och ge inget svar på inbjudningar som de skickar dig.

Ge ingen reaktion eller något svar på nyheter om att de skall gifta sig, få barn, få ett nytt jobb, bli pensionerade, flytta, åka på resa, är sjuka, håller på att dö, eller har dött.

Ge inga stora tillkännagivanden om ditt liv till dem – låt dem inte veta att du gifter dig, flyttar eller får barn. Låt dem inte veta när dina barn gifter sig, var de bor, jobbar eller går i skola, eller när dina barnbarn föds.

Printa ut e-post och spara alla vykort, brev och annan kommunikation i en mapp för framtida processer, men svara aldrig.

Ingen kontakt betyder INGEN KONTAKT. Ingenting, Nada, Zilch, Zip, Noll. Som om de vore totala främlingar som också råkar vara livsfarliga, rubbade, psykopatiska stalkers. Som de egentligen är. Så varför skulle du inte skydda dig och din familj från dem?

Narcissister respekterar inte gränser. De är extrema. Det är allt eller inget med dem. Därför är det viktigt att acceptera att det inte går att ha “begränsad” eller “tillfällig” kontakt med dem.

Ingen kontakt (No Contact) är SLUTET. Du har redan ödslat hela ditt liv på att försöka göra allt som är möjligt för att ha ett gott och fredligt förhållande, och inget fungerade. Därför nådde du detta vägskäl.

Det finns inget kvar att göra. Det är över. Det är dags att sätta punkt, promenera iväg och aldrig se tillbaka.

Det är äntligen dags att leva ditt liv. Det är dags att göra det du måste för att skydda dig själv och dina nära och kära från onda människor som skadar dig. Om du bryter No Contact, dras du bara tillbaka. Om du följer No Contact, kommer du att få leva ditt liv i fred, frihet och säkerhet.

* * * * *