Så ledde Villa Ephrussi till Finlands finaste häck (+5 skötselråd)

Jag och min man har planerat och skapat en av de mest speciella och unika trädgårdarna i Finland; vår egen trädgård.

I det här blogginlägget vill jag berätta om inspirationen (Villa et Jardins Ephrussi de Rothschild) till vår trädgård, men också ge dig praktiska råd genom att beskriva hur vi själva sköter våra thuja-häckar (som många tycker är de finaste i Finland).

Vi byggde vårt hus, Villa Kia, på en gammal strandåker. Vi har alltså skapat allt från grunden.

Efter att vi hade byggt huset fyllde vi upp tomten, med över hundra lastbilslass med jord (som vi fick från ett stort skolbygge i närheten). Sedan gjorde vi som många andra; anlade en vacker gräsmatta och planterade några träd, utan någon större plan.

Vi ville så gärna skapa en egen trädgård – men visste inte mycket om trädgårdar från förut (annat än att vi älskade dem). Vi hade bott en hel del i Spanien och beundrat husen som omgavs av sina höga, vackra häckar. Vi gillade den privata sfären häckarna skapade. Även husen och de välklippta häckarna i Beverly Hills var en inspiration.

Vi tillbringade också mycket tid på Franska rivieran. Där finns det många underbara trädgårdar, och speciellt en trädgård har varit väldigt viktig för oss: Villa et Jardins Ephrussi de Rothschild som finns på Saint-Jean-Cap-Ferrat.

Jag minns när vi kom till Villa Ephrussi för första gången;

Det var som att hitta hem. Det var en härlig upplevelse för alla sinnen. Den vackert designade tomten, med olika trädgårdar och ljuvliga växter, var som en enda stor och varm kram för själen. Medelhavet gav trädgården dess underbara bakgrund.

Vi vandrade sakta runt. Vi satt och lyssnade på fågelsången och njöt av alla dofter och synintryck. Som högkänsliga personer upplever vi saker mycket intensivare än många normala människor gör, och vi längtar alltid efter lugn och ro. Vi fann ett otroligt lugn i trädgårdarna. Det var en av de vackraste och skönaste helheterna vi någonsin sett och känt.

Man glömde totalt bort tiden. Det blev allt färre människor runtomkring oss, och till slut var vi ensamma kvar.

Vi var där tills de skulle stänga för dagen.

Vi ville inte gå iväg. Vi satt kvar på en bänk och njöt till sista stund.

Då kom det en vakt gående mot oss, en stilig fransman.

Vi har stängt för dagen” sade han vänligt. “Ni måste lämna området. Ni kan komma tillbaka en annan dag” fortsatte han artigt.

Han ville låsa portarna.

Jag frågade om det är möjligt att få stanna en halvtimme till – det var så lugnt och skönt där när alla andra hade gått hem.

Vakten riktade sin milda blick på fontänen som lugnt sprudlade på.

Han funderade några sekunder och sade “Okej, jag måste ändå göra lite pappersjobb… så vi gör så här – jag låser alla portarna, men lämnar en sidodörr på glänt åt er, så att ni kan komma ut när ni vill. Lås den när ni går hem!”

Så var vi plötsligt helt ensamma i den stora, magnifika trädgården. Vilken njutning.

Villan och trädgården byggdes i början av 1900-talet av baronessan Béatrice de Rothschild (1864–1934). Hennes liv var privilegierat men också fullt av tragedi. Hennes historia berörde oss väldigt djupt.

När vi tog reda på mera om Béatrice de Rothschild, insåg vi att hon var narcissismoffer, liksom vi (se min forskning). Hennes sätt att återhämta sig från den narcissistiska misshandeln var att engagera sig i trädgården (och i konst).

Så skulle det också komma att bli för oss.

Trädgården har för oss varit väldigt viktig, ett sätt att bearbeta alla trauman från det narcissistiska våldet.

När vi satt för oss själva, där och då, helt ensamma i Villa Ephrussi trädgården, omgivna av all naturens skönhet, bestämde vi oss för att försöka förverkliga vår egen version av detta paradis, utgående från våra förutsättningar där hemma i Åbo.

Vi insåg att häckarna var en vital del av helheten (för struktur och ramverk). Häckar är vackra att se på för alla – en glädje både för dem som bor bakom häckarna, men också för alla människor som går eller åker förbi. Häckarna förmedlar en känsla av lugn, trygghet och frid. Tack vare häckarna kan man dela in trädgården i olika rum. Djuren älskar häckar, och man ger fåglarna en plats där de kan bygga bo och hitta mat.

När vi kom hem till Åbo började vi fundera på designen av trädgården. Vi planerade i ett halvt år och sedan tog det ca 3 år att förverkliga planerna.

Vi visste inte mycket om hur trädgårdar byggs. Det vi alltid vetat är dock att man alltid skall försöka att göra allt så bra man kan. Kan man inte själv tillräckligt bra så skall man samarbeta med de bästa.

Eftersom vi bor i Åbo så var den bästa trädgårdsbyggaren vi kunde hitta Viherlassila (som gjorde grundjobben och planteringarna åt oss).

Vi har försökt göra så gott vi kan och vi har fått lära oss mycket längs vägen. Många duktiga trädgårdsmänniskor har gett oss goda råd.

Vi är tacksamma för alla varma och generösa människor som hjälpt oss under årens lopp!

Jag minns speciellt när vi träffade på slottsträdgårdsmästaren i Drottningholms slottspark.

Det över en timmes långa samtalet började med att vi stod och beundrade slottets konstnärligt klippta “thuja-kuber” (som vi tyckte var modigt klippta). Slottsträdgårdsmästaren förklarade att konstnärerna som skött klippningen var rådjur (som älskar Smaragd-varianten av thuja).

Slottsträdgårdsmästaren var en mycket varm, trevlig och vänlig person som generöst och entusiastiskt berättade om bl.a. slottets buxbomsplanteringar och thuja-planteringar, och om skötseln av dem. Det var en glädje att få ta del av hans stora kunskap och erfarenhet. Han gav oss en inblick i trädgårdsskötsel på högsta nivå (Drottningholms slottsområde, som ligger på Lovön strax utanför Stockholm, är sedan 1991 ett UNESCO världsarv). Det satte en benchmark för vår egen trädgård.

Så här planterar och sköter du en thuja-häck, 5 goda råd

1. Grundjobb & plantering

Häcken behöver en bra jordmån för att växa bra. Förbättra jorden enligt vad som krävs på just din plats. Vår tomt var en gammal åker, så jorden var relativt bra. Vi grävde upp en ca 1 meter bred och 50 cm djup skåra, som vi sedan fyllde med färsk mylla.

Thuja trivs bäst i surare jordmån, så kalka inte.

Välj små, bra plantor från en välrenommerad leverantör, som skött växterna väl. Kvaliteten på plantorna kan variera. Om man sköter plantorna väl, så växer de snabbt, upp till 50-60 cm i året (innan man klippt topparna). Mindre plantor rotar sig bättre än stora plantor, och blir därmed vackrare och hållbarare.

Vi planterade thujorna med 50 cm avstånd. Allt som allt planterade vi drygt 600 thujor.

Längs utsidan av häcken gjorde vi en grusgång, som underlättar skötseln.

2. Vattna

Thujan tycker om jämnfuktig jord. Det är speciellt viktigt att vattna väl de första två åren. När häcken blivit äldre, och rotat sig, tål den torka rätt bra.

Vi satte droppslangar för bevattning längs alla häckar. I början vattnade vi häckarna en gång i veckan (djupbevattning, en hel natt per häck).

Se till att unga växter aldrig torkar ut (topparna får inte hänga). Vattna vid behov äldre häckar under torra perioder. Vattna hellre ordentligt och sällan, än slarvigt och ofta. Om sommaren är torr och häcken får för lite vatten brukar thujan bilda extra mycket kottar, istället för att växa.

3. Gödsla

Jag gödslar häcken två gånger i året. Jag ger vårgödsel i början av maj, och höstgödsel i början av augusti. Har du kompost kan du använda det på våren och sommaren.

Häcken behöver mycket näring för att växa bra. Vårgödslet innehåller mycket kväve som sätter fart på den gröna tillväxten. Man kan ge vårgödsel ända fram till midsommaren.

Höstgödslet hjälper växterna att klara vintern och vårsolen.

4. Klipp

Jag brukar klippa häckarna minst en gång i året. Många delar klipper jag varje månad. Vill man ha en riktigt vacker och tät häck lönar det sig att klippa ofta. Jag tror man kan klippa tujahäckar året runt, förutom i juli då det är lite för torrt och soligt. Klipp inte soliga dagar, det bränner växterna.

Klipp inte häckarna maskinellt på våren eller försommaren för då stör du häckande fåglar. Fåglarna älskar häckarna (och som tack ser de till att din trädgård blir nästan myggfri).

Thujan tål klippning väldigt bra och den anpassar sig fint. Klipp hellre ofta och lite än sällan och mycket. Klipp inte in på brunt trä där det inte finns grönt. Klipper du för mycket kan det hända att den inte växer ut igen, eller att det tar väldigt länge innan den börjar växa igen.

Första åren klippte jag alla häckar för hand, med Fiskars häcksaxar.

När man klipper ofta blir häckarna så täta och stadiga att man kan ställa sin kaffekopp på dem, eller använda dem som hjälpbord.

När häcken blev större har jag klippt med olika Bosch batteridrivna klippare, som är mycket lätta och bra (så lätta att också pensionärer kan hantera dem). Mest använder jag en Bosch AHS 50-20 LI, som väger 2,5 kilo. Min man (som har funktionshinder) använder en Bosch Isio som väger 550 gram. Ision har ett praktiskt teleskophandtag så man kan klippa också höga häckar. Till de högsta bitarna använder vi en Bosch UniversalHedgePole, som väger 3,6 kilo. Batterierna håller länge och passar till alla våra andra Bosch-elverktyg.

Jag klipper ändå gärna för hand också, allt jag hinner, och speciellt det som jag är noggrannare med. Alla Thuja Smaragder klipper jag för hand 3-4 gånger i året. På så sätt blir de lena som sammet. Jag tycker att det är terapeutiskt att klippa för hand.

Jag brukar kratta in klippet under häckarna och sedan vända in det i jorden. Det blir värdefull kompost utan extra besvär.

Släng inget klipp i soporna (all kompost behövs i trädgården).

5. Rensa

Jag rensar kontinuerligt bort ogräset närmast plantorna. Häcken mår bäst när den inte behöver konkurrera om vatten och näring. Vi håller gräsmattan på ca 40 cm avstånd genom att kantskära, vilket dessutom ser väldigt fint ut. Vi vänder in gräset och ogräset i mullen, så att det blir till naturlig kompost.

Mera information om våra häckar

Våra häckar är av varianten Thuja occidentalis Brabant, som rådjur och hjortar oftast låter vara ifred.

Priset på plantorna varierar enligt storlek och mängd. Man brukar få mängdrabatt när man köper många.

De flesta av våra häckplantor var av storleken 80-100 cm, men vi använde också 120-140 cm plantor och ett tiotal 200 cm plantor. Jag skulle säga att det inte alls lönar sig att ta stora plantor. Om man sköter thujan bra så växer de väldigt snabbt, och blir mycket tätare och finare med åren.

Det tog inte många år innan de mindre plantorna hunnit ikapp (och vuxit förbi) de större plantorna. Jag anser att de mindre plantorna klarat sig bättre än de som var större från början.

Våra häckar har klippta nivåskillnader för att utsikten ska tas till vara (och tomten ändå vara maximalt privat).

Städsegröna (året runt-gröna) växter, som thujan, kan de första åren vara väldigt känsliga för vårsolen. Då solen gassar på, i februari/mars, kan bladen torka ut eftersom marken ännu är frusen (och rötterna då inte kan ta upp vatten). Det är därför bra att solskydda plantorna, om man har möjlighet till det.

Eftersom vi har en så lång sträcka med häckar har vi inte kunnat skydda plantorna mot vårsolen. Ändå har inte en enda planta dött av solen. Häcken har ibland sett lite torr och brun ut, men den har alltid återhämtat sig.

På de högsta delarna (som är upp till 4-5 meter höga) är häcken rätt svår att sköta. För att kunna sköta den biten har vi uppfunnit ett eget system.

Vi har liksom konstruerat en sorts lätt lyftkran där en Bosch UniversalHedgePole långskaftad batteridriven häckklippare hänger. Lyftmekanismen avlastar klipparens tyngd från kroppen. Det går lite långsammare att klippa (10-15 meter/dag) men på det sättet klarar vi också de delarna själva, trots våra funktionshinder.

Kostnaderna

Vår trädgård har tillsammans kostat drygt 50.000 Euro. Man kanske kan tycka att det är dyrt, men när man beaktar alla positiva saker (som t.ex. det fysiska och psykiska välmåendet) så känns summan inte alls stor. Läs mera i inlägget: Min trädgård och varför den är så viktig.

Trädgården ger mycket mer än den kostar.

Förutom det jag ger bort så är trådgården min bästa investering. Det är värt varenda cent, tycker jag.

Det är ändå viktigt att förstå att en trädgård inte är fast i pengar. Om du har fysisk kapacitet och kan göra de tunga jobben själv, så sparar du enkelt 2/3 av kostnaderna. Trädgården består till stor del av kontinuerligt (hälsosamt) arbete.

Ännu mera pengar kan du spara om du sår och driver upp dina växter själv, från fröer eller sticklingar. Då kan du med tid och tålamod få en härlig trädgård nästan gratis.

Besök och njut av så många trädgårdar som möjligt (så hittar du inspiration och idéer) och skapa sedan din alldeles egen drömträdgård!

Villa Kia Hirvensalo Trädgård Turku Finland Åbo garden puutarha
Villa Kias trädgård

Bekanta dig med alla härliga växter i min trädgård på sidan Trädgårdens växter i bilder (& detaljerad växtlista).

* * * * *