#5 Biografi: Husbygge i Åbo – Villa Kia

Då jag och min man var 27 år gamla (år 2002) hittade vi en härlig, sydvänd utsiktstomt på ön Hirvensalo i Åbo. Vi bestämde oss för att bygga vårt drömhus där.

Vi anlitade arkitekten Pia Helin från arkitektbyrån Ark’Aboa som planerade ett modernt, minimalistiskt och handikappvänligt lågenergihus åt oss; Villa Kia.

Vi ledde byggarbetet själva och huset stod inflyttningsklart sommaren 2004. Huset blev dubbelt dyrare än budgeterat, så vi visste inte om vi skulle klara av att behålla det. Vi satte faktiskt ut huset till salu, för 695.000 €, men efter ett tag bestämde vi oss för att behålla huset tillsvidare, med hjälp av ett extrastort banklån.

Huset är unikt och annorlunda, inspirerat av dansk design och byggnader från Medelhavet. Huset är platsbyggt och varje detalj är unik. Konstruktionen är EPS-block och betong. Huset har extraisolerande dubbelgolv i betong, flerdubbel isolering i tak, automatisk ventilation med effektiv värmeåtervinning, och stora selektivglasfönster som kan nyttja passiv solenergi till att värma upp thermo-massan. Huset har inga köldbryggor, då allt är gjutet i ett stycke. Inomhusklimatet är alltid skönt, hälsosamt och jämnt, och energiförbrukningen är väldigt låg.

Huset är anpassat för Henriks handikapp; allting är i ett plan, utan trösklar, höjdskillnader eller trappor. Tvättmaskin, ugn och diskmaskin är placerade högt för ryggvänlighet.

Vi var noga med att planera huset så att det skulle fungera även om Henrik skulle bli helt invalidiserad och rullstolsbunden.

Parkettgolvet är lagt i ett enda stycke genom hela huset, utan en enda skarv, vilket är väldigt ovanligt. Materialet är kanadensisk bergslönn. Det var den naturligt ljusaste parketten vi kunde hitta (men svår att få tag på).

Husets bastu är fortfarande inte använd en enda gång (på 18 år).

Den centrala punkten i huset är vår stora, ljusa konstnärsateljé som är planerad specifikt för vårt kreativa skapande.

När vi byggde huset tyckte alla att vi var rätt knäppa, som vågade bygga ett så okonventionellt hus. Styrox-huset kallades det av Åbo-borna, och alla kände till det. Vi var också här före vår tid. Vi startade en trend, och idag känns huset inte så konstigt längre.

Husbilder, bottenplan och mer information om Villa Kia finns i House Tour under Dokumentation & Bilder.

Vi bor fortfarande kvar i huset, men har alltid spenderat mycket tid utomlands.

* * * * *