Havsörnar och vårblommor (+ jämförelse med år 2020)

Vintern har länge hållit naturen i sitt grepp, men nu är våren äntligen på antågande. Jämfört med fjolåret (som var ett rekordvarmt år) känns våren nästan sen i år.

Att våren skulle börja senare, var i och för sig väntat. Så brukar det gå varje gång fenomenet Polar Vortex Split äger rum.

Jag tycker om att göra mina egna meteorologiska prognoser (jag använder sidan Tropical Tidbits som grund). Mina egna väderleksprognoser brukar vara mera träffsäkra än meteorologiska institutets prognoser.

På de flesta ställen i Finland finns det ännu rikligt med snö (i Helsingfors 17 cm och i Vasatrakten 40-50 cm 23.3.2021).

Här hos oss, på ön Hirvensalo i sydvästra Finland, har snön helt smultit bort. Det är nog en av de bästa och varmaste platserna att bo på i Finland.

Gräsmattan är nästan grön. Fåglarna är glada och ivriga. Småfåglarna kvittrar och tranorna tutar.

För några dagar sedan gick jag ut och jobbade i trädgården för första gången (i år). Solen värmde skönt och det blåste varmare vindar från söder.

Det var länge sedan jag senast kände värmen från solen på min kind. Härligt!

Två mäktiga havsörnar seglade vackert omkring på luftmassorna. Jag stod och beundrade dem så länge att jag glömde att hämta kameran. När jag slutligen gick in för att hämta en kamera så hade de försvunnit. Nästan varje dag ser jag en havsörn, men två stycken tillsammans är mera sällsynt. Båda var vuxna örnar eftersom deras stjärtar var vita.

Trädgården börjar få liv igen

De första små krokusarna blommar tappert. De är de snabbaste blommorna att börja blomma i vår trädgård.

De här fyra bilderna är tagna 23.3.2021:

Tips:
För dig som vill ha ännu tidigare blommor (än krokusar) kan jag rekommendera Vintergäck, som hör till ranunkelsläktet. Vintergäck är Sveriges tidigaste två-hjärtbladiga växt och den kan blomma redan i februari. I Stockholm finns det många trädgårdar som tidigt på våren är fulla av de små, pigga, gula blommorna. I Finland är den rätt ovanlig.

Bilder från förra året (våren 2020)

Så här såg det ut i vår trädgård i fjol, när alla färgglada vårlökar blommade.

* * * * *