Sommarens tips | Frasigt wienerbröd med färska jordgubbar (min favorit i Åbo)

Jag tycker om jordgubbswienerbröd.

Jordgubbswienerbröd är ett festligt och frasigt wienerbröd, med färska jordgubbar och vaniljkräm. Det är en säsongsprodukt, en riktig sommardröm – frasigt, sött och fräscht.

Min favorit (i Åbo) är jordgubbswienerbröd från Kosken Leipomo, ett lokalt Åbo-bageri som funnits i över 100 år (grundat 1918). Deras jordgubbswienerbröd är laktosfria. Kosken Leipomo har flera butiker och caféer i Åboregionen, och de erbjuder också praktisk hemleverans.

På finska kallas jordgubbswienerbröd för mansikkawiener eller mansikkaviineri.

Wienerbröd är ett bakverk som bakas av wienerdeg. Wienerdegen tillverkas genom en process där man kavlar in och viker in matfett (i flera lager) i en kall deg. Resultatet av de många tunna lagren (oftast 27 lager) blir vid gräddning ett frasigt och gott bakverk.

Se här hur man kavlar wienerdeg:

Wienerbrödet kommer ursprungligen från Danmark. På mitten av 1800-talet blev danska bagare inspirerade av bakverk från Österrike, och danskarna utvecklade då det världskända och klassiska danska wienerbrödet.

I Norden kallas bakverket Wienerbröd, medan det i resten av världen kallas Danish Pastry eller bara Danish. I Wien heter det Kopenhagener.

* * * * *