Video | Kia sorterar avfall (L&T Lassila-Tikanoja Nelilokero fyrfackskärl)

Jag vill uppmana dig att sortera ditt avfall. Genom att sortera avfall kan man bättre ta tillvara och återanvända jordens begränsade resurser.

Jag har länge sorterat mitt avfall, och på senaste åren har det blivit mycket lättare tack vare sorteringskärlen och återvinningstjänsterna som avfallshanteringsföretagen erbjuder till småhus.

Vår avfallshantering (i Åbo, Finland) sköts av L&T Lassila-Tikanoja. Företaget har konstigt nog ingen svenskspråkig information på sin webbplats, så jag har ingen länk att erbjuda dig.

Vi har ett 240 L avfallskärl för brännbart avfall (avfall för energiutvinning), och ett 370 L Nelilokero Quattro Select fyrfackskärl för sorterat avfall.

L&T Lassila-Tikanoja Nelilokero fyrfackskärl. Ett stort minus är att texterna bara står på finska.

Nelilokero fyrfackskärlet har separata fack för plast (180 L), metall (30 L), kartong (100 L) och papper (60 L), samt en liten röd låda för batterier. Fyrfackskärlets bredd är 74 cm, djup 86 cm, och höjd med lock ca 110 cm.

Jag minns att när jag själv funderade på att ta ibruk sorteringstjänsten, så letade jag efter videor som kunde visa hur fyrfackskärlen såg ut i praktiken. Jag var intresserad av att se hur mycket avfall det rymdes i kärlet.

Men jag hittade inga videor. Ingen filmade sina smutsiga sopkärl.

Därför tänkte jag göra en kort video, som visar när jag fyller ett L&T Lassila-Tikanoja Nelilokero fyrfackskärl, med ett halvt års sorteringsavfall (som jag sparat i förrådet för videon, och för att själv analysera exakt hur mycket avfall vårt hushåll producerar). Detta är precis allt vårt sorteringsbara avfall från december 2020 till juni 2021.

På samma tid (december 2020 – juni 2021) har vi också fyllt ett vanligt 240 L avfallskärl med brännbart avfall.

Tillsammans blir det alltså nästan två avfallskärl på ett drygt halvår.

Resten av vårt avfall går i komposten (och kommer till nytta i vår trädgård).

Vi är ett två personers hushåll, ett konstnärspar som strävar efter att producera så lite avfall som möjligt. Vi lever ett isolerat eremitliv, och har senast varit borta hemifrån i början av november 2020. Vi är alltså hemma precis hela tiden, och vi lagar själva all vår mat.

Fåglarna som ivrigt sjunger på videon är bl.a. svartvit flugsnappare, svala, pilfink, bofink, talgoxe, koltrast, stare och fasan.

Det finns mycket bilder och information om vår trädgård och vårt hus (på Hirvensalo) på min dokumentationssida.

* * * * *