Hallå Arla! Vi vill ha större ostar i Danmark!

Jag och min man äter mycket ost. Hushållsosten är en viktig del av vår kost.

I Sverige och Finland (där vi bott i Stockholm och Åbo) får man köpa stora och praktiska ostar, t.ex. Arlas dansktillverkade 1,1 kilos hushållsost (som heter Loputon gräddost i Finland). Det finns även andra sorters ostar i stora förpackningar.

Vi har bott och bor i alla tre länderna; Finland, Sverige och Danmark.

Fastän de stora, goda och gräddigt mjuka Arla-hushållsostarna tillverkas i Danmark så finns de inte att köpa i butikerna i Danmark, inte ens i de största kedjorna.

I de danska livsmedelsbutikerna finns det endast små ostpaket, ofta i hårdplast (med små ostbitar eller färdiga ostskivor). Den största hushållsosten jag hittat är 400 g Havarti-ost.

För att köpa ett kilo hushållsost i Danmark är jag alltid tvungen att köpa 5 ostpaket (ofta i tjocka hårdplastförpackningar). Vilket otroligt slöseri av resurser!

De små paketen med färdigt skivad ost håller sig inte fräscha länge. Osten torkar ut snabbt och paketen blir fuktiga på insidan även om de förvaras korrekt.

Det här är varken miljövänligt eller kundvänligt.

Så hallå Arla och hallå Bilka, Føtex, Kvickly, Rema 1000, Spar, Dagli’Brugsen, Fakta, Netto, Irma och Meny! Sälj större ostar i Danmark också! Miljön, storfamiljerna och vi som storhandlar skulle vara gladare.

Den är förresten jättegod, Arlas Loputon gräddost/hushållsost!

Läs också: Restips: Danmark är mycket mer än du tror (mina 5 favoritregioner)

* * * * *