Här och nu, ännu en ny säsong (Mors dag & körsbärsblomning 2022)

I dag firas det Mors dag i Finland (samtidigt som körsbärsträden blommar så vackert).

Jag stannar ofta upp och tänker på min mamma, och på min man Henriks mamma, och vill börja dagens inlägg med ett kärleksfullt budskap till dem:

Glad Mors dag!

Tack för all omsorg och kärlek! Tack för allt ni gjort!

Jag är innerligt tacksam för att ha fått växa upp med en omtänksam, älskande och varm mamma.

Våra körsbärsträd blommar just nu för er – med sina rosa, delikata och ljuvliga blommor!

I Sverige firas Mors dag lite senare, den sista söndagen i maj. Den enkla anledningen till det är att det brukar finnas mera blommor att plocka och ge till mammorna då.

En ny säsong

Körsbärsblomningen är inledningen på en ny säsong – en ny början med nya möjligheter.

I år slog den allra första körsbärsblomman ut 4.5.2022 i vår trädgård.

Så skir, så vacker, slog blomman ut i den bländande vårsolen. Först en, sedan en till. Här idag, borta imorgon. En stund i tiden. Ett ögonblick. Så närvarande men ändå så bräcklig.

Jag önskar att jag kunde stanna tiden. Just här, under körsbärsträden. I en tyst sekund, som varar för evigt.

Vad är det som gör körsbärsträdens blomning så speciell? Är det den korta tiden de blommar? Att man vet, att blommorna endast är en övergående prakt? Är det att blommorna är delikata och sköra? Eller är det de vackra, sirliga och bara grenarna med sina känsliga och näpna blommor, med härliga rosa färger?

Det är alltihop. Att man får njuta av något så fantastiskt bräckligt och vackert, en kort stund.

Körsbärsblomningen är en bra metafor för livet. En metafor för den kraftfulla, vackra men övergående gåvan som livet är. En symbol för skönhet, förnyelse och livets tragiska bräcklighet. En påminnelse om att livet är kort, och att vi ska leva i nuet med full styrka innan vi faller ner som blombladen. Vår tid är begränsad. Så ta vara på tiden, det du har fått, det är din gåva.

Vi föds, blommar upp med färgsprakande prakt, för att sedan försvinna. Allt är förgängligt.

Jag väljer att blomstra. Om och om igen. Jag väljer liv, sanning och skönhet. Jag väljer den goda kampen. Kärleken. Jag står upp mot det onda. Om och om igen.

Trots kalla vindar, trots allt det oerhörda, trots den orättvisa jag tvingas gå igenom. Jag väljer liv, godhet och att kämpa för sanningen.

Jag ger aldrig upp. Aldrig någonsin.

Liv. Åter igen. Liv.

Körsbärsblomningen kommer varje år, med sin härlighet, oavsett omständigheterna. Krig eller fred, demokrati eller tyranni, körsbärsträden blommar ändå.

Körsbärsblommorna är inget du bara observerar. Vi är alla som körsbärsblommorna. Vi kan blomma klart och vackert, en kort tid, men det kommer alltid ett slut, alldeles för fort.

Det ger perspektiv på livet, och påminner oss att blomma upp, varje stund av våra korta liv.

Skulle livet vara vackrare om körsbärsträden blommade året runt? Jag tror inte det. Deras skönhet sitter i det bräckliga, det kortvariga. Det är den efemära, flyktiga blomningen som gör den så speciell.

Bara en dryg vecka brukar körsbärsträden blomma (ibland upp till 10 dagar). Om vädret är regnigt och blåsigt så blir blommornas liv kortare.

Varje moment är speciellt: knopparna och förblomningen, den första blomman, huvudblomningen, och när blommorna slutligen trillar av och faller till marken.

Vi kan inte påverka när blomningen sker. Vi får tålmodigt vänta, se dem komma och gå, och uppskatta varje stund, och sedan släppa dem. Borta för alltid.

Så här har körsbärsträden blommat i vår trädgård (på Hirvensalo i Åbo) de senaste åren:

År:

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

Första blomman:

4 maj

6 maj

30 april

24 april

5 maj

8 maj

vet ej

3 maj

I sin fullaste blom:

9-13 maj

11-12 maj

4-7 maj

27-28 april

9-10 maj

13-17 maj

(bodde i Danmark)

5-8 maj

Se också inlägget med bildgalleri och video från fjolårets körsbärsblomning (2021).

* * * * *