Så här hämnas du på en narcissist

Denna fråga ställdes på Quora:
Vad är ett bra sätt att “hämnas” på en narcissist?

Här är mitt svar:

Du hämnas bäst på narcissister genom att göra det helt omöjligt för dem att verka. Du kan avslöja deras falska fasader och ta bort deras makt.

Men gör inte detta till något personligt. Hämnd i sig är inte någon bra lösning. Hämnd leder aldrig till något gott, så låt inte hämndbegär vara motivationen till något du gör.

Det är ett spel man inte ska spela, och speciellt inte mot narcissister. Sjunk inte till deras nivå. Låt inte narcissisterna, eller deras följe, dra ner dig.

Du kan bäst skydda dig själv genom att fullständigt ignorera dem – med en evig No Contact. Då kan de inte längre manipulera och kontrollera dig, och du kan börja tänka klart.

Jag tror inte att någon själv väljer att födas med eller få en personlighetsstörning. Det är ännu idag oklart vad som orsakar narcissism, men det finns goda belägg för en ärftlig faktor. Jag ser narcissism som samhällets största problem, det som ligger bakom världens andra problem och konflikter. En psykologisk, filosofisk och politisk faktor som korrumperar allt i samhället, inte bara dina personliga relationer.

Jag förstår att du är arg på allt som hänt. Det är en naturlig och hälsosam reaktion, när du möter orättvisa, ojämlikhet, och måste utstå lidande. Det som är viktigt just nu är att inte låta din ilska övergå i förbittring. Bitterhet är ett gift som skadar dig själv och din omgivning.

Det finns vishet i stoisk filosofi, och i principen om att vända andra kinden till.

Du har ett trauma som du först behöver bli helad från. Det tar tid. Och det är du själv som väljer om du låter traumat försvaga dig eller göra dig till en starkare och mer motståndskraftig person.

Så ta väl hand om dig själv! Bli den bästa personen du kan bli.

Kultivera tacksamhet. Var tacksam också för allt du lärt dig genom ditt lidande. Du har uppnått insikter som få i samhället ännu har. Stå upp för sanningen. Möt världen med kärlek och förlåtelse.

Du är naturligtvis arg på de narcissister som skadat dig, men vänd istället denna ilska mot själva grundproblemet; mot narcissismen. Var arg på all narcissism, och alla narcissister i hela världen. Kanalisera din energi till att lösa problemet.

Väss upp din kunskap! Väss upp din skicklighet! Väss upp dina ord! Gör varje ord till ett vasst spjut, som du med all din kraft, målmedvetet och passionerat, slungar rakt in i problemets kärna, in i narcissismens hjärta, roten till det onda, varje gång mitt i prick. Då gör du skillnad.

En av orsakerna till att du hamnat att lida, är allmänhetens okunskap om narcissism. Folk är blinda för narcissister, och ignorerar problemet. Narcissismen accepteras, skyddas och belönas i samhället. Det är något vi kan och bör ändra på. Du kan läsa mer om detta i min blogg.

Så höj din röst, inte bara för dig själv, utan för alla offer. Då hjälper du alla.

Peka ut narcissismen! Peka ut narcissisternas mönster och beteende! Peka ut ruinerna de lämnar efter sig!

Då tar du världens problem på dina axlar, och dina erferenheter och ditt lidande får en helt ny mening. Du får ett mål att sträva mot. Du får ett liv som känns värdefullt. Du tar ett ansvar som du kommer att njuta av.

Din börda förvandlas till mening.

Och mening är något av det viktigaste vi kan ha som människor.

Kram,
Kia

* * * * *