En underbar utflykt i dansens värld (2 videor)

Dansen har alltid varit en viktig del av mitt konstnärskap.

Som liten började jag dansa klassisk balett och modern dans. Sedan dess har jag dansat och koreograferat. Du kan läsa mer om mitt liv i Allt om Kia.

Dans är en av de mest fundamentala konstformerna, en mystisk och nästan primitiv kraft. Vi människor har genom historien praktiserat dans på många olika sätt, t.ex för konstnärliga, sociala, religiösa, politiska, pedagogiska och terapeutiska ändamål. Vi dansar till musik, som är ett annat mysterium. Eller så dansar vi i tystnad, till frånvaron av musik.

Dansen är ett dynamiskt berörande språk som talar utan ord, en efemär konstform, en känslig, flyktig och kortvarig händelse, som inte kan förkroppsligas i något fast objekt. Det är en levande upplevelse både för dansaren och publiken.

Dansen är ett dynamiskt berörande språk som talar utan ord, en efemär konstform, en känslig, flyktig och kortvarig händelse, som inte kan förkroppsligas i något fast objekt.”

Dansen är frihet förkroppsligad för mig. När jag dansar upplever jag en annan kontakt till mig själv och min omvärld, den verkliga verkligheten, än när jag bara tänker. Det är ett besök i en annan dimension, utan filter, en intensiv och intuitiv tillvaro i stunden.

Som filosof och forskare är jag också intresserad av dansens kinestetiska och somatiska element i kombination med neurovetenskap och empati. Jag ska återkomma till det i kommande inlägg.

Den teknologiska utvecklingen har gjort det möjligt att njuta av dans på nya sätt.

Jag vill ta med dig på en utflykt i dansens värld, genom att dela två speciellt vackra och inspirerande dansvideor, med fin filmning och duktiga dansare. Båda filmerna är gjorda av Jacob Sutton.

Så mycket bättre än såhär kan det inte bli.

* * * * *