Kias läckra & goda skinkpaj (enkel gourmetmat)

Monsieur, une quiche lorraine, s’il vous plaît“.

Det här var ofta min standardbeställning när jag skulle äta lunch i Frankrike. En quiche lorraine. Det är i praktiken en ost- och skinkpaj. Enkelt och gott.

Här är ett väldigt enkelt recept som jag själv utvecklat från min kunskap om det franska, men också det svenska köket. Du kan till och med förvara alla ingredienserna hemma i frysen*.

Recept: Kias läckra & goda skinkpaj

4 portioner

Du behöver:

1 fryst pajdeg för salta bakverk**
150 g basturökt skinka
200 g Goudaost
3 ägg
1,5 dl mjölk
salt och peppar (jag sätter mindre än 1 tsk salt)

Jag använder: Myllyn Paras 380 g rund pajdeg för salta bakverk, Pirkka basturökt skinka på bit, Arla Kliffa Goudaost, ägg producerade av Kieku, Arla Café laktosfri mjölk, Jozo salt och Santa Maria peppar i min Peugeot-pepparkvarn.

Gör så här:

 1. Tina pajdegsplattan i rumstemperatur ca 1 timme.
 2. Skär skinkan i tärningar.
 3. Hyvla eller riv osten i mindre bitar.
 4. Rör ihop äggen med mjölken och tillsätt salt och peppar.
 5. Blanda in skinktärningarna och osten i äggblandningen.
 6. Tryck ut pajdegen i en ca 23 cm stor pajform.
 7. Häll i pajfyllningen.
 8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, i 200°, ca en dryg timme (jag brukar sätta aluminiumfolie på första 45 min. så att ytan inte ska brännas).

* Så här kan du förvara ingredienserna i frysen:

 • Du kan frysa ner Gouda osten i färdiga 200 grams förpackningar, endera i hel bit eller färdiga skivor. Tinar på ett dygn i kylskåp.
 • Skinkan kan du också frysa ner i färdiga 150 grams förpackningar, hel bit eller färdiga tärningar. Tinar på ett dygn i kylskåp.
 • Äggen fryser du ner så här: Knäck 3 ägg och rör ihop dem med lite salt i en frysförpackning. Knäck äggen mot ett bord eller annan slät yta (inte mot en vass kant), så får du inte äggskalsbitar i äggen. Tinar på ca 8-12 timmar i kylskåp, måste användas inom 1 dygn.

** Du kan även göra pajdegen själv; rör ihop 3 dl vetemjöl med 125 g smör/margarin, och tillsätt 2-3 msk vatten.

* * * * *