Recept: Kias enkla chokladfondanter (+ recension av 3 chokladprodukter)

I dag ska jag laga chokladfondanter (en klassisk fransk dessert) enligt ett enkelt recept som jag själv utvecklat för mig och min man, alltså för två personer.

Mitt recept (och massor av bilder) kommer i slutet av detta inlägg.

Först tänkte jag presentera och bedöma tre Pirkka-chokladprodukter, som jag tycker är värda att pröva; Vit choklad med hasselnötter, Choklad med kex och kola, och Dark Mint fylld choklad.

Pirkka Vit choklad med hasselnötter (Pirkka valkoinen hasselpähkinäsuklaa)

Pirkka Vit choklad med hasselnötter är en chokladplatta för dig som gillar hasselnötter och vitchoklad. En kontinental chokladprodukt som innehåller väldigt rikligt med stora och hela hasselnötter. Söt, fyllig och sammetslen i smaken. Kombinationen är lyckad. Nötterna är friska och fina, inte för hårda. Det enda jag inte gillar är eftersmaken. Plattan väger 200 g och kostar ca 2 €. Värd att testa (om du tål laktos).

Jag ger den 3,1 poäng av 5.

Pirkka Choklad med kex och kola (Pirkka keksi-toffeesuklaa)

Pirkka Choklad med kex och kola är K-kedjans version av Twix. En lyckad och prisvärd variant, som nästan smakar bättre än originalet. Produkten består av ett krispigt och gott kex, söt, mjuk och saltig kola, och ett tunt lager choklad. En fint fungerande helhet. Vikt 58 g och kostar ca 0,40 €. Mycket bra pris/kvalitetsförhållande.

Jag ger den 2,9 poäng av 5.

Pirkka Parhaat Dark Mint fylld choklad

Pirkka Parhaat Dark Mint

Pirkka Parhaat Dark Mint fylld choklad är en tjock och mörk chokladplatta med en kladdig mintfyllning. Jag gillar smakkombinationen – trots att den känns både billig och dyr på samma gång. Den har någon sorts unik finess och charm. Chokladen är mörk och ger bra jämvikt och balans.

Bitarna är väldigt stora (15 g), en bit räcker långt. Vikt 150 g och pris ca 2,20 €. En god och fin produkt, min favorit av Pirkkas choklad.

Jag ger den 3,4 poäng av 5.

Min Topp 10 lista (av massproducerade chokladprodukter):

1. After Eight mintchoklad 4,1 / 5
2. Brunberg Laktosfri mjölkchoklad (nästan enda mjölkchokladen för laktosintoleranta)
3. Lindt Excellence Intense Blueberry eller Orange Dark 4,1 / 5
4. Anthon Berg Plommon i Madeira 4,0 / 5
5. Mirabell Mozartkulor 3,8 / 5
6. Mon Chéri körsbärslikörchoklad 3,7 / 5
7. Anthon Berg Jordgubbar i Champagne 3,7 / 5
8. Toblerone 3,5 / 5
9. Fazermint 3,4 / 5
10. Brunberg Jordgubbskyss 3,4 / 5

Hedersomnämnanden:
Green Star (Jacquot) Laktosfri Vit choklad med crisp 3,4 / 5
Lidl Favorina Finest Marzipan Egg Pineapple 3,4 / 5
Fazer Klassikot konfektask 3,3 / 5
Ritter Sport Peppermint 3,2 / 5
Fazer Julia 2,8 / 5

Min vardagschoklad:
Panda mörk choklad – jag äter några bitar (10-20 g) varje dag
Panda vit choklad – jag äter bara en bit ibland (den har laktos)

Jag är laktosintolerant och måste undvika choklad som innehåller laktos.

Min favorit till bakning:
Lindt Excellence 70% mörk choklad

Kia Karlberg & Lindt Excellence chocolate
Lindt Excellence 70% är min favoritchoklad till bakning. Jag har använt flera hundra stycken, och har alltid varit nöjd. Du hittar chokladen i de flesta välsorterade matbutikerna, och priset är ca 2,50 €. I chokladbakverk är chokladen den viktigaste komponenten, så satsa på så fin och god choklad du kan hitta.

Kias enkla chokladfondanter (ett recept för två)

Chokladfondanter hör till mina favoritdesserter. Här får du mitt väldigt snabba och enkla recept. Desserten är tillredd, gräddad och redo att ätas inom en halvtimme från start.

Idén och inspirationen till mina förenklade fondanter har jag fått av Gordon Ramsay (jag har fått njuta av hans fondanter många gånger). Använd Gordon Ramsays fullständiga recept om du har tid och vill ha absolut bästa resultat.

För mitt recept behöver du:

1 ägg
0,5 dl socker
50 g smör/margarin
50 g mörk choklad 70% (jag använder Lindt Excellence 70%)
0,5 dl vetemjöl

+ lite smör/margarin och en sked kakao för att smörja och pudra två formar
+ ev. lite pudersocker för dekoration

Ca 30 minuter tid

Näringsvärdet per fondant är ca 480 kcal

Gör så här:

Värm ugnen till ca 200˚.

  1. Smörj två formar generöst med smör/margarin (använd uppåtgående penseldrag). Pudra de smorda formarna med kakao (snabbaste sättet; sätt en sked kakao i ena formen, sätt formarna tätt mot varandra och skaka sedan om). Jag använder här Emile Henry 40.08 Ramekin-formar (storlek knappt 200 ml).
  2. Smält 50 g smör/margarin och 50 g mörk choklad i mikrovågsugn (tar ca 1-2 minuter, och du kan blanda ihop båda).
  3. Vispa ett ägg och 0,5 dl socker ordentligt.
  4. Vänd försiktigt in 0,5 dl vetemjöl.
  5. Häll i chokladen + smöret/margarinet i smeten, och vänd försiktigt till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i formarna (fyll max 2/3 av formen).
  7. Grädda i 200˚ ca 10-12 minuter* (tills toppen får en gräddad yta och kanterna börjar lossna från formen).
  8. Låt fondanten svalna en minut. Vänd den sedan upp och ner på en tallrik. Placera fondanten mitt på tallriken, och servera den direkt (tillsammans med vispgrädde eller glass). Om fondanten fastnat i formen kan du dra en tunn kniv längs innerkanten innan du vänder den. Du kan också servera fondanten i sin form.

* Om gräddningstiden: Fondanten är en traditionell fransk dessert, som gräddas relativt kort tid (fondanten ska förbli rinnig i mitten). På franska säger man Mi-Cuit, alltså halvgräddad. Alla ugnar och formar är olika, så det kan krävas några försök innan du når slutresultatet du önskar. Mina fondanter var 12 minuter i ugnen (aningen för länge, för jag vispade grädde i sista stund).

Tips 1: Ifall du vill ha en ännu chokladigare fondant; lägg in en extra bit fin choklad i fondantens mitt (så att den täcks av smeten) före gräddningen.

Tips 2: Du kan förbereda desserten genom att göra klart steg 1 – 6, och sedan vänta med gräddningen. Ogräddade fondanter kan förvaras ett dygn i kylskåp, eller en månad i frysen. Du kan grädda fondanterna rakt från frysen, men räkna då med ca 5 minuter längre gräddningstid.

Tips 3: Chokladfondanter kombineras ofta med vaniljglass. Om du vill ha omväxling, prova med min favoritkombinationsglass: Pingviini laktosfri gräddglass Vitchoklad & Salt kola (Pingviini valkosuklaa & suolainen kinuski). Det ger dig en rik, fyllig och nästan perfekt smakupplevelse.

Ps. Jag har uppdaterat min visuella dagbok, som finns på sidan Dokumentation & Bilder, med dagliga bilder från 1 Januari – 28 Mars 2022.

* * * * *