Min TV är större än din (jag ser på djupet)

Det här är min tv. Det är en stor och djup Panasonic från år 2000. Det är den enda tv:n som jag skaffat i hela mitt liv. Den kostade 5000 mark (men jag lyckades få 2000 mark rabatt).

Jag tittar inte på tv. Jag använder inte tv:n.

Min tv kan inte ens ta emot digitala tv-sändningar (och jag har ingen digibox).

Efter år 2007 (då de analoga sändningarna upphörde i Finland) visar tv:n bara satellitkanaler, via en gammal satellitmottagare. Vårt hus har en motoriserad parabolantenn, som i princip borde kunna ta emot över 5000 internationella kanaler, men tv-tittande intresserar inte mig.

Jag har, de sista tio åren, bara använt tv:n några gånger, för att sporadiskt titta på Formel 1 motorsport-tävlingar (då dessa ännu sändes gratis på den tyska RTL satellitkanalen).

Att se på Formel 1-tävlingar är egentligen motstridigt för mig, eftersom jag inte gillar vad den världen står för: narcissism, miljöförstöring, alkohol- och förut även tobaksreklam, uppblåsta egon och ohälsosamma hierarkier, mansdominering och ojämlikhet, fokusering på pengar, makt och hemligheter. Det är narcissisternas drömvärld; narcissisternas lekpark!

Kanske var det ändå spänningen som (förut) attraherade mig – hur skall det gå, vem vinner? De senaste årens F1-tävlingar har nog varit ganska enformiga. Slutresultatet har varit klart från början. Det blev tråkigt att titta på. Kanske tittandet bara var en gammal inlärd vana, någonting jag vuxit upp med.

För den som är F1 intresserad så har jag hejat på Senna, Prost, Rosberg, Häkkinen, Alonso, Schumacher, Rosberg och Hamilton.

FIA, Fédération Internationale de l’Automobile, som arrangerar Formel 1-tävlingarna, har förresten också använt mina bilder (på internetsidorna och i sin internationella kommunikation).

Varför tittar folk egentligen på tv?

Jag läste sorglig och skrämmande statistik om människors media konsumtion. Genomsnitts-amerikanen utsätter sig för media i upp till 11 timmar per dag. Många människor har tv, radio, internet eller social media påkopplade under hela sin vakna tid (både hemma och på jobbet).

Vi har tidigare bott vinterhalvåren i Stockholm, i en hyresbostad som hade en fungerande tv. När jag tittade ut på grannhusen observerade jag att nästan alla som var hemma alltid satt och tittade på tv, hela kvällarna. De satt bara stilla i sofforna och glodde på tv-rutan. Som levande döda. Vad tittar de riktigt på?

Eftersom tv är relativt obekant för mig ville jag experimentera. Jag startade tv:n för jag ville skaffa information för min empiriska forskning.

Det fanns en massa tv-kanaler att välja på (kanske 40 st). Men ändå fanns det inte riktigt något värt att titta på. Varje program hade en narcissistisk agenda, medveten eller omedveten. Det var olika sorters försök att påverka ens tankar, känslor och hjärna. Tv:n är ett mycket fint och välfungerande medel för kommunikation och manipulation.

Efter att ha tittat på tv en stund, kände jag mig som den dummaste personen på jorden. Jag hade slösat bort en värdefull bit av mitt liv på någonting som bara gör att man mår dåligt. Jag har svårt att tro att någon skulle vara helt nöjd med systemet som det fungerar nu. Jag tror att alla längtar efter något bättre.

Generellt kan jag konstatera:
Om du vill vara deprimerad, och må dåligt (psykiskt och fysiskt), så titta på tv!
• Om du vill vara fri, och vara hälsosam (psykiskt och fysiskt), så släng ut tv:n!

För att fördjupa min empiriska forskning har jag sedan gått vidare och granskat bakgrunden till människorna som ligger bakom det som visas i tv. Jag har granskat deras liv och deras agendor.

Resultatet och slutsatsen är nästan alltid den samma. Alla narcissismens red flags kommer upp. Mönstret är tydligt. De flesta personerna; nyhets- och mediamoguler, regissörer, skrivare/författare, producenter, skådespelare, med flera, är helt klart narcissister.

Allt har en agenda, och agendan är alltid styrd av narcissister.

För mig (som är en av världens främsta experter på narcissism) går det inte att titta på tv utan att bara se narcissister, narcissistiska system och narcissistisk manipulation (gaslighting).

Som högkänslig person har jag djupa och skarpa sinnen. Högkänsliga personer lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Våra hjärnor och nervsystem fungerar annorlunda (känsligare) än en vanlig människas hjärna. Vi har högre aktivitet i den delen av hjärnan som påverkar uppmärksamhet, minne, känslor, empati, språk, tidsuppfattning, beröring, smak-, lukt-, syn- och hörselupplevelser.

Vi högkänsliga anar faror och ser risker innan andra människor gör det. Vi ser mönster och sammanhang. Vi genomskådar lögner och manipulationer.

Jag kan därför uppfatta nyanser och vibbar som andra inte märker.

Tv:n påverkar ditt sinne i oproportionerliga mått. Det du sätter in, kommer exponentiellt ut.

Så småningom slutar du tänka själv. Du accepterar budskapen som kontinuerligt planteras i dig. Du accepterar illamåendet och tror att det är normalt. Att det är fel på dig. Som en groda i en kastrull som sakta hettas upp, utan att grodan själv märker någonting, innan det är försent.

Många intalar sig själva att de kopplar av med att titta på tv.

Vetenskapligt sett så är det inte alls psykiskt eller fysiskt avkopplande att titta på tv, eftersom ögonen och hjärnan inte får vila. Vill du koppla av måste du stänga ögonen.

Tv:n är full av drama, våld, olyckliga nyheter och tomma människor – allt som karaktäriserar narcissisternas värld.

Man blir illa berörd, orolig och deprimerad. Man blir rädd. Det är inte avkoppling.

Tv:n försöker fånga oss i någon sorts snara, göra oss beroende av något som vi egentligen inte behöver eller vill ha i våra liv. Det är som en psykologisk drog. Det är gaslighting.

Det är likadant överallt i världen, ett globalt problem, som bottnar sig i narcissism. Narcissismen är roten till det onda i världen. Problemet bakom de flesta andra problem.

Min slutsats är:

Vill du må bättre? Sluta titta på tv och gå istället ut i trädgården eller naturen, och gör något konkret. Din kropp och själ kommer att tacka dig.

Så ser min trädgård ut – när man aldrig tittar på tv

Ett annat förslag är att varje dag själv lära dig något nytt, genom att kritiskt läsa och forska! Börja med filosofi så får du en bra grund att förstå din omvärld. Lär dig också om anti-narcissism.

Fortsätt med t.ex. historia, psykologi och språk. Jämför dig inte med andra, utan försök att varje dag bli en bättre person än den person du var dagen innan.

När det gäller tv så rekommenderar jag samma strategi som alltid när det gäller narcissism: No Contact. Det är den enda fungerande strategin för att bevara dig själv, och bli fri från narcissisternas sjuka och våldsamma värld.

* * * * *