#17 Biografi: Norden och Stockholm som främsta hem

Av hälsoskäl blev det allt svårare för oss att resa och Norden blev vårt främsta hem. Vinterhalvåren 2014-2017 bodde vi i Stockholm, i en takvåning vid vattnet i Sickla, som vi hyrde av ett pensionärspar som for till Thailand över vintrarna.

Bostaden var stor och rymlig, 122 m². Det var som en egen villa på toppen av ett litet höghus (med praktiskt garage i källaren). Panoramautsikten var mot Sicklasjön, Nackareservatet och Hammarbybacken. Vi kunde följa med världscup-tävlingar i parallellslalom genom fönstren.

Världscuptävling i parallellslalom fotograferat genom bostadens fönster

I Stockholm brukade vi delta i Nobelfestligheterna och varje år gå på Nobelpriskonserterna. Det var en vetenskaplig festvecka, där Kungafamiljen och Nobelprisvinnare med familjer deltog. Att bekanta sig med de framstående vetenskapsmännen och deras tankesätt var för mig en stor inspiration till innovativ forskning.

Nobelpriskonsert i Konserthuset Stockholm
Nobelpriskonsert 8.12.2016
Promenoaren i Konserthuset

Jag beskriver en av mina Nobelkonsertupplevelser i blogginlägget Med Kungen och Beethoven på Nobelkonsert (Stockholm 2014).

Den vackra Cadierbaren i Grand Hôtel Stockholm blev ofta vårt andra vardagsrum (där man kunde njuta av en Club sandwich eller bakelse i lugn och ro). I baren kunde man också observera kända narcissister i en naturlig och avslappnad miljö, vilket gav mångsidig empiri till min forskning (jag är en högkänslig person och ser saker som inte andra ser). Den trevligaste tiden i Cadierbaren var helt klart under Nobelveckorna, då Nobelprisvinnarna med sina familjer umgicks med alla. Att få sitta där med de främsta vetenskapsmännen, de visaste i världen, är någonting jag aldrig glömmer.

I Stockholm deltog jag ofta i gudstjänsterna i Kungliga Hovförsamlingen i Slottskyrkan, som generöst öppnar sina portar för alla och erbjuder fina och givande gudstjänster.

Vi har också tidvis bott i Danmark, t.ex. i VM Husene i Köpenhamn, och på flera mindre orter både på Jylland och Själland.

I sektionen Dokumentation & Bilder finns det fler bilder av vår bostad i Stockholm, under åren 2014-2015, 2016 & 2017.

* * * * *