#16 Biografi: Fågelskådning

Ett av mina intressen är fågelskådning och tack vare att vi har fått bo granne med ett naturreservat (med en stor skyddad fågelvik) har jag fått göra sällsynta och speciella observationer genom husets fönster.

Ägretthägrar, gråhägrar, tranor, havsörnar, fiskgjuse och kärrhökar ser man nästan dagligen under sommarhalvåret. En mycket sällsynt svarthakad buskskvätta var en gång på besök i trädgården. På våren och hösten reser fåglarna ofta via vår fågelvik, så man kan observera stora fågelskockar, t.ex. ett femtiotal hägrar på en gång. Allt som allt har jag observerat (och fotograferat) drygt 100 olika fågelarter hemifrån.

I sektionen Dokumentation & Bilder ser du mera fågelbilder och min kompletta tomtlista på alla fågelarter jag observerat från Villa Kia.

Ett 20-tal fågelpar häckar varje år i trädgården (exempelvis ringduva, rödhake, svartvit flugsnappare, sädesärla, hämpling, grönfink, pilfink, gråsparv, blåmes, talgoxe, skata och björktrast). Jag blir alltid överlycklig då jag hör de små pip-ljuden (som betyder att småfåglarna lyckats med häckningen) och man sedan ser de energiska föräldrarna flyga fram och tillbaka till boet med mat.

* * * * *