#18 Biografi: Annorlunda dygnsrytm, kaffe och skicklighet

Vi har en dygnsrytm som väsentligt avviker från den cirkadiska dygnsrytmen, oftast till sådan grad att man inte ens kan kalla det en rytm. Vi är nattmänniskor och sover oftast på dagen. Vi har en helt annan takt än samhället. Natten är härligt tyst och lugn, perfekt för skapande och koncentration. Som högkänsliga personer älskar vi stillhet och lider av oljud.

Jag är en kaffe-aficionado/hemmabarista och börjar varje dag (efter frukost) med ritualen att manuellt laga en välsmakande espresso på nymalda kaffebönor.

Kaffeproceduren tar vanligtvis 25 minuter fast själva bryggningen går på 27 sekunder. Det mesta av tiden går åt till förberedelse och efterarbete. Att göra saker bra tar alltid mycket tid.

Kaffekvaliteten, kaffemängden, malningen, tampningen, vatten- och utrustningstemperaturen samt tidsåtgången måste vara exakt rätt. Varje gång. Resultatet blir en summa av allting.

Jag använder en billig DeLonghi espressomaskin (99 €) och en Krups kaffekvarn (49 €). Kaffekvarnen skaffade jag redan år 2004 och har använt den dagligen sedan dess.

Jag använder Arvid Nordquists Espresso Nero kaffebönor, ett verkligt fynd (som bara kostar ca 7 € per 500 g). En påse räcker en hel månad. Kaffesumpen är ett fantastiskt gödsel för trädgården, och den tomma kaffeförpackningen returnerar jag till återvinning.

Mitt vardagskaffe brygger jag på en blandning av Arvid Nordquists Franskrost (kunde förut vara på erbjudande 3 paket för 10 €) och Oquendo (ett spanskt Torrefacto kaffe) i en över 22 år gammal Moccamaster. Jag dricker två koppar per dag.

Alla som smakat mitt kaffe säger samma sak – att det är det bästa kaffet de någonsin druckit.

Jag vill här dra en parallell till mitt skapande och min konst, som väcker samma positiva reaktion hos människorna. Alla som sett mina verk säger samma sak – att resultatet är det bästa och finaste de någonsin sett.

Kom ihåg att resultatet aldrig är fast i utrustningen, eller dess pris.

Man kan skapa med allt. Det är förmågan och skickligheten som räknas. Alltså hur skickligt man kan använda den utrustning man har. Talang kombinerat med vision, hårt jobb och många års erfarenhet ger en unik förmåga. Kan man, så kan man. Det gäller allt i livet.

Titta på min mans bilder. Fantastiska och mästerliga konstverk som han främst skapat med en gammal pocketkamera (som inte kostat mycket).

Har man skicklighet och förmåga så kan man skapa med vilka verktyg som helst. Och det bästa är att ingen någonsin kan ta denna förmåga ifrån dig, hur de än skulle försöka.

* * * * *