Video | Kia klipper högt (o)gräs med batteridriven gräsklippare

Jag tycker om min gräsklippare; en batteridriven Einhell GE-CM 43 Li M. Det är redan fjärde säsongen jag använder den – och jag är mycket nöjd.

Jag har gjort följande video för att visa dig hur bra maskinen klarade av sommarens första klippning i vår trädgård. Jag vill också visa hur fint tulpanerna blommar.

Einhell klipparen väger bara drygt 12 kg (utan uppsamlare), och är väldigt ergonomisk, praktisk och ryggvänlig att använda. Klipparen är lätt att hantera och handtaget är skönt. Klipphöjden är lätt att ställa. Klipparen rullar bra (med stora bakhjul). Viktfördelningen och designen är väldigt bra.

Maskinen är relativt tyst, mycket tystare än bensinklippare. Det är skönt att slippa alla avgaser.

När man klippt klart så kan man enkelt vända klipparen på sida (eller upp och ner) för rengöring. Klipparen har en elmotor, så den har ingen olja och behöver ingen service.

Klipparen startas med en knapp.

Maskinen anpassar automatiskt effekten efter behovet. Med ett batteripar kan jag klippa 20-30 minuter, beroende på motstånd. Är gräsmattan tunn eller torr kan jag klippa i närmare 40 minuter.

Det tar drygt en timme att ladda batterierna. Jag har två set batterier så jag kan nästan klippa oavbrutet, med några små vilopauser emellan.

Vi har en 1863 m² stor tomt, varav ca 1100-1200 m² är gräsmatta.

Klipparen levererades med en gräsuppsamlare (som väger ca 4 kg), men den har jag aldrig prövat. Jag föredrar att lämna kvar det finfördelade bio-klippet till naturligt gödsel för gräsmattan (jag har aldrig skilt gödslat gräsmattan).

Jag har varit mycket nöjd med den batteridrivna gräsklipparen, och skulle aldrig vilja byta tillbaka till en bensindriven klippare.

Sommarens första klippning

Jag väntar längre med årets första gräsklippning än de flesta andra.

Den första klippningen (med långt gräs) är alltid en intressant utmaning.

Jag har fullt med blommor och vårlökar överallt i trädgården (också i gräsmattorna). Jag har bl.a. irisar, krokusar, narcisser, scilla, tulpaner, allium och snödroppar. Gräsmattan blommar hela våren, och vårlökarna måste efter blomning få god tid på sig att dra ner energin tillbaka till lökarna (för att orka blomma nästa år igen). Jag måste alltså vänta lite innan jag kan klippa ner allt.

Jag har också massor av vackra maskrosor, som är viktig föda för insekter och bin på våren. Jag brukar låta maskrosorna blomma innan jag klipper gräsmattan första gången. Jag sköter trädgården på ett naturligt sätt, och ser alla växter som berikande. Estetiken är viktig för mig, men naturligheten ännu viktigare.

Vår trädgård är indelad i flera olika rum (med hjälp av välskötta, arkitektoniska häckar). Jag klipper ofta några rum i taget, och lämnar andra rum oklippta. På så sätt finns det alltid lite klöverblommor, maskrosor och blommande ogräs för de viktiga insekterna.

Vi har också en trädgårdsdel som vi kallar “Wildlife”, som jag klipper bara 1-2 gånger i året (på hösten). Det är en oas för fåglar, djur och insekter. Där finns fågelholkar, bihotell, kompost, vattendamm och ett rikt växtliv.

Se också Trädgården & alla växter i bilder (detaljerad växtlista).

Videon är filmad av min man Henrik, med en Panasonic Lumix G90 + Sigma 60mm 2.8.

* * * * *