#20 Biografi: Ekonomi och testamente

De senaste åren har min egen finansiella situation ändrats drastiskt.

Familjeföretaget Elfving har gjort stora förluster, på över 5 miljoner euro per år, vilket för mig känns helt oförklarligt. Jag kan inte förstå orsaken till detta (och jag är Ekonomie Magister). Företaget verkar stå på konkursens brant.

Sommaren 2020 var jag nära att avsluta företaget helt och hållet eftersom jag inte längre var säker på att det klarar av att sköta sina skulder och jag betvivlade att företaget överlag har någon framtid. Företaget överlevde denna gång med nöd och näppe.

Jag har inte alls haft inkomster på många år nu.

Jag har för länge sedan testamenterat alla mina tillgångar till välgörande ändamål; att gå till att fortsätta hjälpa dem som behöver det allra mest, via hjälporganisationer, framför allt barn i Afrika. Jag vill ge vidare det jag har fått. Jag hoppas att det vid min död finns tillgångar att dela ut till de behövande. Läs mitt testamente här.

Jag har levt mitt liv så rätt och genomskinligt jag kan, och försökt att givmilt hjälpa alla. Allt i mitt liv kan granskas i total öppenhet från alla håll. Jag har levt med heder och ärlighet, integritet och värdighet, utan att få erkännande eller betalning.

Mitt liv kan se glamoröst och dyrt ut, men jag är mycket ekonomisk (och håller kostnaderna låga). Jag lever sparsamt, men ger bort mycket. Jag har alltid rest off-season och kunde resa två månader för samma pris som andra reser en vecka. Det mesta i min garderob är över tio år gammalt (men av bra kvalitet och klassisk design). Jag följer inte trender. Allt i vårt hem är “original”, oförändrat sedan bygget 2004, och mycket är äldre än så. Jag köper (och slänger) så lite som möjligt.

De senaste årens snittlevnadskostnad för vårt hushåll (två personer, som inte rest alls) har varit under 20.000 € per år, inberäknat allt förutom låneamorteringarna. Det senaste året lyckades vi få ner utgifterna till ca 12.000 €. Jag sparar alla kvitton och verifikat.

* * * * *